Vēlētāji izvēles priekšā. Arī partijām jāizšķiras.
Šogad pirmo reizi pašvaldību vēlēšanu kampaņas politiskajai reklāmai izmantojamās naudas daudzums ar likumu ierobežots. Pat partijām, kas izdarītu teorētiski iespējamo – būtu virzījušas sarakstus visās Latvijas pašvaldībās, kopējie tēriņi izrādītos mazāki nekā lielākie politiskie spēki katrs izmantoja 2001. gada vēlēšanās.

Pieļaujamo maksāšanas limitu izmantošanu plašas saziņas līdzekļos uzrauga Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs rokrokā ar sabiedrisko organizāciju Providus un Delnu. Tie seko galvenokārt tam, vai partija no medijiem nesaņem "neatļautu labumu". Taču, gluži iespējams, neviens neuzskaitīs, vai kāda partija no konkurentiem un preses negūst ko citu – "neatļautu ļaunumu".

Pirms nākamo vēlēšanu kandidātu sarakstu iesniegšanas mēs bažījāmies, vai Latvijas informācijas telpā, publiskos sarīkojumos un sadzīvē nesāksies "melnā kampaņa" - sāncenšu apmelošana, baumošana, sadomātu skandālu organizēšana. Tad bezjēdzīga kļūtu arī pamatota kritika un idejisku atšķirību skaidrošana. "Melnās kampaņas" psihozē nevarētu ticēt nekam.

Tomēr jau šobrīd dažu partiju priekšvēlēšanu kongresos un politiķu teiktajā tomēr saklausāms Providus pētījuma nereģistrēts negodīgums. Kādā kategorijā ieskaitāms, piemēram, 6. februāra Latvijas radio 1 raidījums, kur gluži vai nejauši žurnāliste un raidījuma vadītājs daudzina pašvaldību deputātu kandidātus – žurnālistus? Vai "neatļautu labumu" nav guvis "Jaunais laiks", pēc tam, kad prese plaši un par baltu velti citējusi šīs partijas kongresa dalībnieku sparīgo un nepamatoto gānīšanos par pašreizējo Rīgas domi? Jāpiebilst, ka "Jaunā laika" kandidātu sarakstā ir arī pašreizējais Nacionālās un televīzijas padomes priekšsēdētājs, kā arī Žurnālistu savienības vadītāja. Kā labā vai par kādu naudu citur samelojies laikraksta komentētājs, kurš apgalvojis, ka Rīgas domes "sociķi" aizsargājamās dabas teritorijās sacēluši (!) termināļus, ja patiesībā Rīgas dome tur ne tikai nav uzcēlusi termināļus, bet arī noraidījusi tāda projektu Kundziņsalā?

Ne KNAB, ne Providus, šos un daudzus līdzīgus faktus jaunākajā pārskatā par vēlēšanu kampaņas pārkāpumiem nav ievērojuši un visticamāk neievēros.

Jautājums ir par ko citu – par pašu vēlēšanu cīņas dalībnieku savstarpējo attiecību pieklājību. Gānīto un gānītāju partiju politiķiem drīz vien būs jāsatiekas vienās un tajās pašās pašvaldībās, varbūt arī jāveido kopīgi bloki. Latvija ir maza, un mēs būsim kopā arī ikdienā. Vajadzētu padomāt arī, kā pēc kampaņas karstumā sarunātā paskatīties otram acīs.

LSDSP pērn piedāvāja partijām vienoties par civilizētām attiecībām jau vēlēšanu "šai krastā". Mēs atvērām LSDSP kandidātu sarakstu radniecīgiem politiskiem spēkiem, lai mazinātu rītdienas pašvaldību politisko sadrumstalotību. Kaut arī nesagaidījām citu partiju atsaucību, ieguvām pietiekoši daudz bezpartijisko sabiedroto, kas ir gatavi kopdarbam.

Šobrīd, vēlēšanu sacensības kulminācijas brīdī, aicinām visu sarakstu pārstāvjus, nenolaisties līdz "melnās kampaņas" apmelojumiem un cinismam. Tā mēs apliecināsim vēlētājiem, ka arī pēc marta balsojuma pratīsim strādāt godīgu un toleranti, bez meliem un nelietības. LSDSP apņemas vadīties pēc šiem principiem. Mūsu sāncenšiem ir izvēle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!