Foto: LETA

Latvijā pirmo reizi fiksēts gadījums, ka Covid-19 vakcīna nav iedarbojusies vīrusa mutācijas dēļ, sestdien vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". Sasirgušajam atklāts vīrusa variants, par kuru jau iepriekš bija zināms, ka antivielas nespēj to tik labi neitralizēt, kā parasto vīrusu.

Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pētnieki pastiprinātu uzmanību pievērš tieši gadījumiem, kad cilvēks saslimis pēc vakcinācijas. Centrā līdz šim izanalizēts vīrusa genoms vairāk nekā 2000 saslimušo, tostarp tiem, kuri sasirguši pēc vakcinācijas, norāda "Panorāma".

Ja saslimušais būtu inficējies ar parastu vīrusa variantu, viņš nebūtu saslimis, vismaz ne tik smagi, bet šajā gadījumā diemžēl tā notika. Attiecīgā mutācija atrasta četros no vairāk nekā 2000 paraugiem, kas ir salīdzinoši maz. Pētnieki pastiprināti uzmanību pievērš gadījumiem, kad cilvēks saslimis pēc abām vakcīnas potēm.

Zinātnieki pasaulē ir identificējuši vairākas mutācijas, kuras palielina lipīgumu. Tagad klāt nāk ziņas arī par vīrusa variantiem, kuri neļauj veidoties antivielām. Jau sākoties pandēmijai, izskanēja bažas, ka vīrusam mainoties, var rasties mutācijas, pret kurām vakcīnas varētu būt neefektīvas.

Tā kā vīruss mainās, ražotājiem, visticamāk, būs jāpielāgojas un jāuzlabo esošās vakcīnas vai jāizstrādā jaunas, uzsver "Panorāma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!