Foto: Edijs Pālens
Šogad topošajiem ārstiem rezidentūrā būs pieejama 171 vieta, no kurām 143 Rīgas Stradiņa universitātē (RSU), bet 28 - Latvijas Universitātē (LU), informēja Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītāja Maija Radziņa.

Kā pēc sarunām ar Veselības ministrijas (VM) atbildīgajām amatpersonām pastāstīja Radziņa, sākotnēji LU būs pieejamas nedaudz lielāks rezidentūras vietu skaits nekā sākotnēji plānots.

"Lobisms turpinās, tur neko nevar darīt," situāciju raksturoja Radziņa. Tajā pat laikā kā pozitīvu tendenci viņa minēja to, ka nevis četrās, bet septiņās specialitātēs ārstiem būs iespēja izvēlēties, kurā augstskolā studēt.

Jau ziņots, ka pirmdien notika Latvijas Jauno ārstu asociācijas tikšanās ar Veselības ministrijas, kā arī ar RSU un LU atbildīgajām personām, lai spriestu par šogad pieejamām rezidentūras vietām jaunajiem ārstiem.

VM jau ir izstrādājusi plānu sakarā ar rezidentu sadali starp mācību iestādēm un pa specialitātēm nākamajam gadam, taču plānā ir iespējamas korekcijas, ņemot vērā absolventu skaitu.

Tai pat laikā Jauno ārstu asociācija nebija guvusi skaidru atbildi no ministrijas par to, kāpēc tik neproporcionāls ir vietu sadalījums starp LU un RSU.

Kā ziņots, šogad medicīnas studijas beigušajiem jaunajiem ārstiem būšot pieejama 171 rezidentūras vieta, no kurām visvairāk - 40 - vietu varētu atvēlēt nākamajiem ģimenes ārstiem. Par to liecina VM sagatavotā informācija par vietu sadali rezidentūrā.

Pagaidām plānots, ka rezidentūrā būs vieta vienam alergologam, 14 anesteziologiem, reanimatologiem, vienam bērnu alergologam un bērnu hematoonkologam, diviem bērnu infektologiem un bērnu kardiologiem, trim bērnu ķirurgiem, vienam bērnu pneimonologam un diviem bērnu reimatologiem.

Rezidentūrā iekļautas divas vietas dermatologiem, venerologiem, trīs - endokrinologiem, sešas - fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārstiem, viena - gastroenterologiem, piecas - ginekologiem, dzemdību speciālistiem, trīs - ģenētiķiem, divas - infektologiem, piecas - internistiem, četras - kardiologiem, desmit - ķirurgiem, četras - laboratorijas ārstiem, divas - narkologiem, četras - neatliekamās medicīnas ārstiem, piecas - neirologiem un divas neonatologiem.

Mācīties rezidentūrā varēs sākt divi oftalmologi un onkoloģijas ginekologi, kā arī divi otolaringologi un patologi, desmit pediatri, divi plastiskie ķirurgi, pieci psihiatri, trīs psihoterapeiti, seši radiologi diagnosti, divi radiologi-terapeiti un reimatologi, viens sirds ķirurgs, divi sporta ārsti, viens torakālais ķirurgs, divi traumatologi, ortopēdi, kā arī divi urologi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!