Latvijas Universitāte (LU) atbildēja Musulmaņu biedrību savienībai uz pār tās aicinājumu atbrīvot no darba profesoru Leonu Taivānu par reliģisku naidu kurinošiem izteikumiem presē, taču LU profesoru no darba neatstādinās, ziņo “Neatkarīgā Rīta Avīze”.
Musulmaņi uzskata, ka LU Āzijas studiju nodaļas vadītāja Taivāna presei sniegtā intervija ir pārpilna patiesības izkropļojumiem un aizvainojošiem izteikumiem. Tāpēc musulmaņi nespējot “palikt vienaldzīgi, kad tiek aizskarts mūsu tik ļoti mīlētais Dieva pravietis Muhameds”.

LU Moderno valodu fakultātes Orientālistikas nodaļas vadītājs Leons Taivāns “Neatkarīgajai” pauda, ka intervijā musulmaņu cieņu nav aizskāris. “Es mēģināju sazināties ar vēstules autoru Zufaru Zainullinu, lai noskaidrotu radušos situāciju, taču man tas neizdevās,” stāsta Taivāns.

Universitātes gaiteņos un interneta portālu komentāros klīst baumas, ka patiesībā vēstuli sastādījusi bijusī Orientālistikas nodaļas vadītāja Jeļena Stabūrova, tādējādi cenšoties panākt Taivāna atstādināšanu, raksta “Neatkatīgā”. Viņas viedokli “Neatkarīgajai” uzzināt neizdevās.

Latvijas Musulmaņu biedrību savienības un musulmaņu draudzes Mardžani priekšsēdētājs Zainullins apgalvoja, ka Stabūrovu nepazīst, vēstules tekstu viņam latviski izveidot palīdzējis kāds latviešu puisis no draudzes. Viņš sacīja, ka no universitātes atbildi saņēmis, taču tā esot visai nekonkrēta, tādēļ savienība plāno sūtīt jaunu vēstuli.

LU Sabiedrisko attiecību departamenta direktors Jānis Palkavnieks norādīja – katram pētniekam ir tiesības uz savu viedokli, un universitāte to nevar ierobežot vai mainīt: “Universitāte ir akadēmiska, nevis reliģiska organizācija, un Leona Taivāna personīgais viedoklis nevar būt iemesls, lai viņu atbrīvotu no darba.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!