Foto: LETA
Latvijas Universitātē (LU) nākamnedēļ risināsies pazīstamajiem filozofiem Edmundam Huserlam un Martinam Heidegeram veltīta konference, liecina LU mājas lapā pieejamā informācija.

LU norāda, ka izcilajiem domātājiem Edmundam Huserlam (1859–1938) – 20. gadsimta fenomenoloģijas izveidotājam un Martinam Heidegeram (1889–1976) – fenomenoloģiskās hermeneitikas attīstītājam un fundamentālontoloģijas radītājam 2019. gadā ir nozīmīgas gadskārtas – Huserlam – 160, Heidegeram – 130.

Viņu filozofiskais mantojums ir atstājis neizdzēšamu ietekmi ne tikai uz 20. gadsimta un mūsdienu filozofijas attīstību, bet arī uz mākslas, literatūras, sociālo un humanitāro zinātņu attīstību kopumā, noteiktos aspektos sniedzoties līdz pat dzīvības zinātnēm, tehnikas filozofijai, psihiatrijai un zinātnes teorijai.

Fenomenoloģiskās domāšanas specifika, ontoloģisko struktūru atklāšana, kas raksturīga abu filozofu darbiem, apraksta gan individuālās pieredzes veidošanos – tās esamību un dinamisko eksistenci, gan jēgas tapšanas un pastāvēšanas horizontu veidošanos sociālajos aspektos.

Konference notiks LU no 10. līdz 12. decembrim. To rīko LU Filozofijas un ētikas nodaļa, LU Akadēmiskās bibliotēkas Starpnozaru pētniecības centrs sadarbībā ar Heidegera biedrību Latvijā, Austrijas vēstniecību Rīgā, Šveices vēstniecību Latvijā, Valsts pētījumu programmu un Valsts Kultūrkapitāla fondu .

Konferencē uzstāsies referenti no Eiropas, Tuvajiem Austrumiem, Krievijas, Āzijas un Amerikas Savienotajām Valstīm.

Konferences atklāšana paredzēta LU Mazajā Aulā, otrdien, 10. decembrī, pulksten 11. Ar konferences programmu un norises vietām iespējams iepazīties šeit.

Konferencē iespējams ņemt dalību ikvienam interesentam. Tās darba valodas ir angļu un vācu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!