Lūdzam nesadalīt Mākslas literatūras bibliotēku, jo tā ir ļoti nepieciešama visiem kultūras un mākslas darbiniekiem, Latvijas Mākslas akadēmijas, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem, kā arī citiem interesentiem. Tas teikts vairāk nekā 70 Latvijas kultūras darbinieku atklātā vēstulē sabiedrībai, kas šodien publicēta laikrakstā "Diena".
Vēstulē norādīts, ka Mākslas literatūras bibliotēku ir paredzēts pārcelt uz telpām Pils ielā 18, apvienojot ar tur jau esošo Vecrīgas bibliotēku un mākslas salonu. Vēstules autori uzskata, ka minētajās telpās visam grāmatu krājumam nepietiks vietas, un lai izvietotu grāmatu krājumu un iekārtotu nepieciešamās lasītavas vietas, esošais grāmatu fonds būtu jāsamazina uz pusi, atstājot krājumā tikai ekskluzīvās mākslas grāmatas, bet literatūru par filozofiju, reliģiju, folkloru, etnogrāfiju, kultūras vēsturi jāsadala citām bibliotēkām.

"Turklāt šādu reformu laikā grāmatas bieži tiek izkaisītas pa vairākām bibliotēkām un to ceļi pēc tam bieži vairs nav pārredzami un saņemšana ir apgrūtināta," teikts vēstulē.

Mākslas bibliotēkai esot noslēgts telpu īres līgums ar Valsts nekustamā īpašuma aģentūru, līguma termiņš beidzas 2003.gada 8.janvārī. "Vēl būtu iespēja meklēt telpas, bet bibliotēkas darbinieki jau šobrīd tiek aktīvi steidzināti šīs bibliotēkas fondu pārdalīt un reorganizēt. Tiks daudz kas jau zaudēts un putināts, varbūt šoreiz varētu padomāt par lasītāju, nevis par pārvalžu ierēdņu interesēm," raksta kultūras darbinieki.

"Patlaban grāmatas atrodamas vienkopus, un lasītājiem nav jāskraida pa vairākām atsevišķām bibliotēkām, lai iegūtu vajadzīgo informāciju. Mākslas darbinieki un studenti regulāri lasa šādu literatūru, bez kuras nav iedomājama mūsu kultūras un mākslas attīstība," uzsvērts atklātajā vēstulē.

"Protams, ir vieglāk veikt pārsteidzīgas reformas un visu kārtot citādos plauktos, bet galu galā bibliotēkas ir domātas lasītājiem un viņu ērtībām, un nez vai būtu nepieciešams laist pa vējam un sadalīt tik rūpīgi krāto, kā jau tas ir noticis ar Rakstnieku savienības bibliotēku," savu pārliecību pauž bibliotēkas aizstāvji.

Vēstules autori izsaka viedokli, ka šādi Rīgas domes Kultūras, mākslas un reliģijas lietu komiteja nerīkojas visai pareizi. "Mūsu vienīgā vēlēšanās ir, lai šai bibliotēkai tiktu atrastas un ierādītas piemērotas telpas, tā saglabājot šo patiesi vērtīgo kultūras mantojumu," atzīmēts vēstulē.

Bibliotēka patlaban atrodas Vaļņu ielā 9, tās kopējā platība ir vairāk nekā 200 kvadrātmetri, tajā ir 15 individuālās darba vietas lasītājiem, tā regulāri apkalpo 3053 lasītājus. Grāmatu fondā ir 38 000 vienību, no tā liela daļa iegādāta ar Teātra savienības līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!