Foto: LETA
Par radio ziņu klausīšanos sodītā augu apmaiņas punkta "Mājas svētība" pārstāvji vērsušies Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, lūdzot atjaunot procesuālo termiņu apelācijas sūdzības iesniegšanai, norādot, ka pirms tam pieļauti būtiski procesuālie pārkāpumi, portālam "Delfi" pastāstīja advokātu biroja "BDO Zelmenis&Liberte" advokāts Valdis Bergs.

Lūgumus atjaunot termiņus apelācijas sūdzības iesniegšanai pamatots ar to, ka SIA "Mājas svētība" iepriekš nav saņēmusi kvalitatīvu juridisko palīdzību lietas izskatīšanā un pārsūdzības sagatavošanā, kā arī tiesa nav izvērtējusi vairākus citus būtiskus apstākļus. Advokāts uzskata, ka tiesa nav ņēmusi vērā Eiropas Savienības tiesas spriedumā "Società Consortile Fonografici pret Marco Del Corso" noteikto, ka lai konstatētu, vai konkrētā gadījumā notikusi publiska atskaņošana un jāmaksā atlīdzība par to, pirmkārt nepieciešams izvērtēt vai lietotājs speciāli padara pieejamu atskaņojumu klientiem. Bijis jānoskaidro, vai klausītāju skaits ir pietiekami liels un vai tas tiek darīts peļņas nolūkā.

Advokāts norāda, ka šajā gadījumā lēmuma motīvu daļa pretēji Latvijas Administratīvā pārkāpuma kodeksa prasībām nesatur juridisko pamatojumu, kurā tiktu izvērtēti iepriekš minētie kritēriji.

"Ievērojot lietas faktiskos apstākļus (SIA "Mājas Svētība" neatskaņoja radio peļņas gūšanas nolūkā) secināms, ka atbilstoši iepriekš minētajam Eiropas Savienības tiesas spriedumam radio atskaņošana nerada fonogrammu producentiem tiesības saņemt atlīdzību, lēmums ir atceļams," komentē advokāts.

Paredzamais termiņš līdz tiesas lēmumam ir 10 darba dienas, taču, Bergs uzsver - ja tiesa termiņu neatjaunos, "mums ir vairāki alternatīvi rīcības varianti".

Portāls "Delfi" jau vēstīja par gadījumu bodē "Mājassvētība", kurā ziņu skanēšanas brīdī ienāca policija. Likumsargi likumampieejot formāli, veikalnieces sodīja ar 500 latu sodu. Pēc notikušā sašutusibija gan sabiedrība, gan politiķi, kuri rosināja atcelt tā dēvēto "radioklausīšanās nodevu".

Savukārt Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/ LatvijasAutoru apvienība (AKKA/LAA) norādījusi, ka šīs likumanormas atcelšana būtu pretrunā ar Bernes konvenciju  parautortiesībām, kuru Latvija ir parakstījusi.

Tikmēr autortiesību eksperts advokāts Mārcis Krūmiņš portālam"Delfi" norādīja, ka no Latvijas Autortiesību likumā būtu jāizslēdz tā dēvētā "radio klausīšanāsnodeva" jeb "publiskā izpildījuma" definīcija, bet strīdugadījumus būtu jāvērtē tiesām. Šādas likuma izmaiņas nebūtu pretrunā arstarptautisko Bernes konvenciju, kuru parakstījusi arī Latvija.

Nacionālāsapvienības sagatavotos un koalīcijas partneru atbalstītos Autortiesībulikuma grozījumiem, ka radio programmu atskaņošana nav uzskatāma par publiskuizpildījumu un tā sauktā "radio klausīšanās nodeva'' nebūtu jāmaksā, sāka jau izvērtēt Saeimas komisijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!