Foto: DELFI

Latvija palīdz visām personām, kuru veselība vai dzīvība ir briesmās, taču Lukašenko īstenotajā hibrīdkarā Latvijas robeža ir īpaši aizsargājama, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Šādu viedokli ministrs paudis pēc tam, kad "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc" organizācijas "Amnesty International" Eiropas reģionālā biroja vadītājs Nils Muižnieks pauda, ka ārkārtas situācija Baltkrievijas pierobežā ir jāatceļ, jo "ukraiņu bēgļu uzņemšana ir jaunais standarts Eiropā, kas parāda, uz ko mēs un visa pārējā Eiropa esam spējīgi, uzņemot cilvēkus".

Ministrs pauda, ka atbildīgs par cilvēku ciešanām ir Minskas režīms, nevis Latvija, tāpēc būtu jāpilnveido tiesiskais regulējums šim hibrīdkaram.

Uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju ārkārtējā situācija izsludināta 2021. gada augustā un kopš tā laika pagarināta jau piecas reizes. Tā ļauj nepieņemt patvēruma pieteikumus no migrantiem un atraidīt viņus atpakaļ, taču Baltkrievijas robežsargi cilvēkus atkal dzen Latvijas robežas virzienā.

Situācija uz robežas ir mainīga un kopš šā gada augusta migrantu skaits atkal pieaudzis. Aukstuma dēļ situācija uz robežas saasinās, migranti ziemā nonāk dzīvībai bīstamos apstākļos, un pērn decembrī Rēzeknes slimnīcā viens no cilvēkiem, kurš bija guvis smagus apsaldējumus, nomira.

Latvija gatavojas ārkārtas situāciju pagarināt jau sesto reizi, vienlaikus piedāvājot grozīt Valsts robežsardzes likumu, kas skaidrāk noteiktu robežsargu tiesības pielietot fizisku spēku un speciālos līdzekļus nelegālo imigrantu plūsmas apturēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!