Ievērojot pozitīvo Rīgas Doma īpašumtiesību sakārtošanas pieredzi – likumprojekts šobrīd jau tiek izskatīts Saeimā otrajā lasījumā, - arī Sv.Pētera baznīcas padome nolēmusi sakārtot ēkas īpašumtiesības, iesniedzot valdībā un Saeimā aicinājumus sākt Sv.Pētera baznīcas likuma izstrādi, portālam “Delfi” pastāstīja Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskapa vietnieks Pāvils Brūvers.
Kad visas reliģiskās kustības sāka atgūt savus nekustamos īpašumus, tika nolemts, ka divu dievnamu īpašumtiesības netiks atjaunotas parastajā kārtībā. 1992. gadā pieņemtajā Augstākās padomes lēmumā noteikts, ka Rīgas Doma un Sv.Pētera baznīcas īpašumtiesību sakārtošanai nepieciešami speciāli likumi, atgādina Brūvers.

Kopš lēmuma pieņemšanas jau pagājuši 12 gadi, bet dažādu iemeslu dēļ šajā laikā netika risināts jautājums par Sv.Pētera baznīcas īpašumtiesību sakārtošanu un speciālā likuma pieņemšanu.

Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags pastāstija: "Notikušas vairākas tikšanās ar Rīgas domes pārstāvjiem, kuru laikā apspriestas Sv.Pētera baznīcas izmantošanas koncepcijas. Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas prioritāte nav atgūtas īpašumtiesības, bet gan centieni saglabāt ēku labā tehniskā stāvoklī, garantējot iespēju draudzei netraucēti darboties, kā arī vēlme pasargāt baznīcu no tādas izmantošanas, kas būtu pretēja šīs sakrālās celtnes raksturam. Esam gatavi apspriest dažādas īpašuma formas - pilnīgu atdošanu luterāņu Baznīcai, nedalītu kopīpašumu ar Rīgas pilsētu vai kādu citu īpašuma formu izmantošanu. Mēs esam ieinteresēti šo jautājumu risināt savstarpējā sapratnē ar Rīgas domi un, ja nepieciešams, arī ar Latvijas valsti."

Luterāņu amatpersonas piebilst, ka nav iemesla masu medijos izskanējušajām bažām par to, ka pēc īpašumtiesību pārņemšanas baznīca varētu būt slēgta pilsētniekiem un ārvalstu viesiem. Arī pēc īpašumtiesību atgūšanas baznīcu varēs apmeklēt ikviens interesents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!