Foto: LETA

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA) adresētā vēstulē aicina izvērtēt Saeimas deputāta Jāņa Iesalnieka (NA) deputātu ētikas kodeksa iespējamo pārkāpumu sociālajā medijā "Twitter," portāls "Delfi" uzzināja asociācijā.

LŽA atklātajā vēstulē piemin deputāta izteicienus tviterī par žurnāla "Ir!" redaktori Nelliju Ločmeli.

"Deputāts Iesalnieks šā gada 22. martā mikroblogošanas vietnē Twitter ir publicējis šādu ierakstu: "Žurnāla IR redaktore Nellija Ločmele samelojusies par to, ka Ukraina it kā nebloķējot Kremļa propagandas rīkus internetā. Jau sen bloķē. Laikam jau ne velti Ločmeles vīrs Rolands Tjarve bija čekas ziņotājs. Kremļa ietekmes aģentu ģimenīte." Sevišķi smagu šo apvainojumu padara tas, ka pieminētais Rolands Tjarve vairs nespēj aizstāvēties, jo ir miris 2020. gadā," lasāms vēstulē.

Tāpat LŽA norāda vairākus Saeimas kārtības ruļļa deputātu ētikas kodeksa pantus, kurus asociācijas ieskatā Iesalnieks ir pārkāpis.

Piemēram, 8. pants nosaka, ka deputāts nelieto tādus izteikumus un neatbalsta tādu rīcību, ko var uztvert kā aicinājumu uz pretlikumīgu darbību.

Deputāts respektē cilvēktiesības un argumentācijai neizmanto atsaukšanos uz sava oponenta rasi, dzimumu, ādas krāsu, tautību, valodu, reliģisko pārliecību, sociālo izcelsmi vai veselības stāvokli.

Tāpat asociācijas ieskatā Iesalnieks ir pārkāpis arī savas partijas Ētikas kodeksu, kurā minēts, ka "ar savu stāju un attieksmi pret līdzcilvēkiem tiecamies apliecināt dzīves skaistumu" un "Neizmantojam nomelnošanu, faktu sagrozīšanu un melus kā politiskās cīņas līdzekli".

Reaģējot uz LŽA atklāto vēstuli, Saeimas deputāts savā tviterī pauda sarūgtinājumu, nosaucot LŽA valdes priekšsēdētāju Iļju Kozinu par "lielkrievu šovinistu" un "Kremļa propagandas naratīvu izplatītāju."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!