Foto: DELFI

Ja no 1.aprīļa tiks pabeigta elektroenerģijas brīvā tirgus liberalizācija, mājsaimniecības ar lielu patēriņu no AS "Latvenergo" elektrību, iespējams, varēs iegādāties lētāk, nekā to šobrīd var izdarīt uzņēmumi.

Kā liecina "Latvenergo" informācija, mājsaimniecībām, kuru patēriņš ir virs 600 kilovatstundām mēnesī, būs iespēja iegādāties elektrību par 0,16 eiro par kilovatstundu.

Maksu par elektrību veido vairākas komponentes, tostarp elektroenerģijas izmaksas, kas noteiktas 49 eiro par megavatstundu līmenī. Biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujātie speciālisti atklāj, ka šādu elektroenerģijas izmaksu piedāvājumu uzņēmēji pašlaik nevar saņemt.

Iepriekš, komentējot paziņojumu par iespēju atlikt elektrības tirgus liberalizāciju, energoresursu pārvaldes uzņēmuma "Prudentia Energy Markets" direktors Roberts Samtiņš norādīja, ka pašlaik tirgotāji mājsaimniecībām faktiski piedāvājuši zemāku cenu, nekā tai vajadzētu būt.

Samtiņš norāda, ka pašlaik piedāvājumos uzņēmumiem elektroenerģijas cena esot no 55 līdz 56 eiro par megavatstundu. Arī elektroenerģijas tirgotāja "Enefit" pārstāvji norāda, ka šī cena ir augstāka par 49 eiro par megavatstundu.

Kā skaidro "Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss, esot jāņem vērā, ka piedāvājumam "600 +" ir noteikts patēriņa nodrošinājums - trīs eiro. Līdz ar to kopumā maksa par elektrību ir no 52 līdz 53 eiro par megavatstundu.

Viņš skaidroja, ka šis ir konkrēts piedāvājums noteiktām mājsaimniecībām ar lielu patēriņu, nevis rūpnieciskajiem patērētājiem. Tas neesot piedāvājums uzņēmumam ar lielu patēriņu.

Viņš atzina, ka kopumā princips - jo vairāk tērē, jo lētāk var nopirkt, ir pareizs. Taču, tērējot bezgalīgi daudz elektroenerģijas, nevar cerēt, ka elektrības cena būs nulle.

"Latvenergo" pārstāvis uzsvēra, ka ir cenas līmenis, par kuru zemāku cenu uzņēmums nevar piedāvāt. Un šajā gadījumā mājsaimniecībām netiekot piedāvāta nepamatoti zema cena. Tas esot rūpīgi izrēķināts piedāvājums konkrētām mājsaimniecībām, ar noteiktu elektroenerģijas patēriņu.

Bariss uzsvēra, ka mājsaimniecībām atšķirībā no uzņēmumiem nevar izstrādāt individuālus piedāvājums. Savukārt uzņēmumiem tādus piedāvājums var izstrādāt, un ir uzņēmumi, kas var iegūt elektrības cenu tuvu minētajiem 52 eiro par megavatstundu.

Pašlaik normatīvi paredz, ka no šī gada 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģija būs jāpērk brīvajā tirgū. Elektrības cena atsevišķām mājsaimniecībām pieaugs pat par 40%.

Šobrīd divi tirgotāji ir atklājuši savus piedāvājumus. AS "Latvenergo" mājsaimniecībām elektrību tirgos par cenu no 16 līdz 16,9 centiem par kilovatstundu (kWh) atkarībā no elektroenerģijas patēriņa. Savukārt SIA "Baltcom TV" elektroenerģiju piedāvās par 16,1 līdz 16,8 centiem par kWh. "Latvenergo" arī plāno turpināt atbalsta programmu, daudzbērnu ģimenēm piešķirot vienreizēju dāvinājumu - 750 kWh elektroenerģijas bez maksas.

Savukārt koalīcijas partijās sākusies diskusija par iespēju mainīt elektroenerģijas tirgus liberalizācijas nosacījumus mājsaimniecībām vai citādi slāpēt gaidāmā cenu pieauguma ietekmi uz iedzīvotāju tēriņiem.

Latvijas elektroenerģijas tirgus tiek pakāpeniski atvērts jau kopš 2007.gada. Patlaban brīvajā tirgū ir vairāk nekā 24 000 lietotāju - juridiskas personas, kas patērē ap 75% elektroenerģijas. Nodrošinot pilnīgu liberalizāciju, brīvajā tirgū tiktu iesaistītas arī visas mājsaimniecības jeb ap 847 300 lietotāju, kas patērē atlikušos aptuveni 25% elektroenerģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!