Foto: AFI
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālmajors Juris Maklakovs pašreizējos budžeta apstākļos kategoriski noraida iespēju palielināt Latvijas karavīru skaitu operācijā Afganistānā, sarunā ar žurnālistiem sacīja armijas komandieris.

Viņš nesaredz iespēju uz Afganistānu aizsūtīt kādu papildu karavīru no Latvijas. Maklakovs apliecināja, ka ASV puse vēlētos palielināt karavīru skaitu, jo, veicot pretterorisma operācijas, nepieciešams karavīru papildinājums tieši afgāņu apmācībai.

Kā pirms dažām dienām sacīja aizsardzības ministrs Imants Lieģis (PS), lai arī budžeta situācija šogad ir saspringta, Aizsardzības ministrija (AM) un NBS patlaban apsver iespējas nedaudz palielināt Latvijas karavīru skaitu starptautiskajā operācijā Afganistānā. Ministram ir bijušas sarunas ar ASV vēstnieci Latvijā Džūditu Gārberi, kura izteikusi ASV interesi palielināt Latvijas karavīru skaitu operācijā Afganistānā. Arī NBS vadība no NATO puses saņēmusi šādus signālus. Par šā gada budžeta līdzekļiem tas būtu grūti izdarāms, teica Lieģis.

Maklakovs teica, ka par savu nostāju un finanšu aprēķiniem viņš jau ir informējis ministru. Pēc komandiera teiktā, patlaban Afganistānā atrodas 176 karavīri, kuri izmaksā 14 miljonus latu. Sarēķinot iznāk, ka viena karavīra uzturēšana šajā operācijā maksā nepilnus 80 000 latu.

Ministrs pastāstīja, ka ASV pat piedāvājusi atbalstu, ja vien karavīru skaits tiks palielināts. Atbalsts varētu būt apgādē ar ekipējumu, kā arī "cita veida atbalsts". Ja sarunas ar ASV pusi noslēgsies par zināma veida atbalsta saņemšanu, AM varētu šo jautājumu "izrunāt ar premjeru un valdību". Tomēr pagaidām esot jātiek skaidrībā par iespējamām finansējuma sekām, teica Lieģis.

Maklakovs uzsvēra, ka ASV atbalsts var būt tikai nodrošinājuma ziņā, bet atalgojums un karavīru apmācība vienalga būtu jāsedz Latvijas pusei, ko patlaban nevarot atļauties.

No ASV puses lūgums izteikts par papildu aptuveni 20 karavīru iesaistīšanu operācijā, taču Lieģis gan šaubās, vai tik lielu skaita palielinājumu ministrija šogad varētu atļauties. Turklāt tas viss saistīts arī ar plānošanas jautājumiem. Katrā ziņā, ja tiks pieņemts lēmums par karavīru skaita palielināšanu, tas nenotiks šā gada jūnijā, kad plānota kārtējā kontingenta rotācija, teica ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!