Foto: LETA

Izmantojot esošo maksātnespējas regulējumu, īstenojot shēmas, kurās iesaistīti negodīgi maksātnespējas administratori, ik gadu no legālās ekonomikas tiek "izcelti" vismaz 10 miljoni latu (gandrīz 15 miljoni eiro), bet, iespējams, reāli tiek izkrāpts pat līdz 90 miljoniem latu (gandrīz 130 miljoniem eiro) gadā.

Šādu viedokli, sniedzot interviju raidījumam "Suņu būda", ceturtdien pauda bijušais tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Viņaprāt, izmantojot savā rīcībā esošos resursus, maksātnespējas administratori ir ieguvuši milzīgu ietekmi. "Viņi ir tik ietekmīgi, lai spētu ietekmēt daudzus procesus," intervijā apgalvoja Bordāns.

Pēc kādreizējā tieslietu ministra teiktā, specdienesti viņu brīdinājuši, ja Bordāns ķersies klāt maksātnespējas administratoriem, uz viņu var tikt izdarīts spiediens. Tomēr Bordāns sākumā šos brīdinājumus neesot uztvēris īpaši nopietni, taču tālākā notikumu attīstība esot apliecinājusi maksātnespējas administratoru spēju ietekmēt politiskos procesus.

"Delfi" jau vēstīja, ka pērnā gada novembra sākumā Nacionālā Apvienība (NA), kuras ģenerālsekretārs ir savu maksātnespējas administratora sertifikātu nolikušais Aigars Lūsis, paziņoja, ka atsauc Bordānu no tieslietu ministra amata, to pamatojot ar viņa darbību biedrībā "Demokrātiskie patrioti", kas gatavojas pārtapt politiskajā partijā. Pats Bordāns gan NA lēmumu par savu atsaukšanu saistīja ar Tieslietu ministrijas plāniem reformēt maksātnespējas sistēmu.

Bordāns saskata zināmu likumsakarību tajā, ka pēc NA nesekmīgā mēģinājuma viņu atsaukt no tieslietu ministra amata, pēc Zolitūdes traģēdijas "ministrs nogāzās kopā ar pārējiem" un "vienam ministru komplektam jaunajā valdībā vieta neatradās". Viņaprāt, tas apliecina maksātnespējas administratoru iegūto ietekmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!