Foto: Reuters/Scanpix
Pēdējos četros gados Latvijas mežos atrasti 108 bojā gājuši aļņi, staltbrieži, stirnas un mežacūkas, kuru nāvē vainojamais mednieks nav zināms. Valsts no nelikumīgajām medībām šajā laika posmā cietusi pusmiljonu eiro lielus zaudējumus, tomēr reālā situācija varētu būt vairākas reizes nopietnāka.

Lai gan trijos no katriem četriem šādiem pārkāpumiem kopš 2012. gada, kas kopā bijuši 614, materiāls kaitējums nav nodarīts, atlikusī ceturtdaļa radījusi teju pusmiljonu eiro lielus zaudējumus, liecina Valsts meža dienesta (VMD) sniegtie dati. 147 konstatētajos gadījumos uz pēdām izdevies nākt 59 vainīgajiem, kuriem aprēķināts 124 tūkstošus eiro liels sods – nedaudz vairāk par piekto daļu no kopējiem zaudējumiem.

Pērn 50 medību noteikumu pārkāpumos, kuros konstatēti zaudējumi, valstij nodarīts teju 200 tūkstošus eiro liels kaitējums. Atrast vainīgos izdevies reti, tāpēc 14 pieķertajiem noformēts rēķins par desmito daļu no šīs summas.

VMD Medību daļas vadītājs Valters Lūsis norāda, ka šī ir tikai aisberga redzamā daļa, jo kapacitātes un pierādījumu trūkuma dēļ daudzus gadījumus neizdodas atklāt, vai arī nav iespējams pierādīt kādas personas vainu. 200 tūkstoši eiro lielie zaudējumi, kas fiksēti 2015. gadā, ir sīkums, komentē Lūsis: "Tas ir tikai tas, ko konstatējam. Ir tā saucamais latentais apjoms. Mēs aptuveni varam teikt, ka tas ir piecreiz lielāks."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!