Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) trešdien, iepazīstoties ar tiesas spriedumu 9.Saeimas deputāta Jura Boldāna krimināllietā par vēlēšanu rezultātu viltošanu, konstatēja, ka atklātie vēlēšanu pārkāpumi neietekmē mandātu sadalījumu 9.Saeimas vēlēšanās un nolēma nepārdalīt 9.Saeimas deputātu mandātus.
CVK informē, ka Latgales apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas spriedumā atzīts, ka 9.Saeimas vēlēšanās Balvu rajona Kubulu pagasta vēlēšanu iecirknī ir tikušas viltotas 49 apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK vēlēšanu zīmes. Tādējādi par TB/LNNK kandidātu sarakstu Latgales vēlēšanu apgabalā ir nodotas nevis 5324, bet gan 5275 derīgas zīmes.

Lai izvērtētu šī vēlēšanu pārkāpuma ietekmi uz mandātu sadalījumu, CVK veica 9.Saeimas vēlēšanu rezultātu pārrēķinu. Pārrēķinot 9.Saeimas vēlēšanu rezultātus, CVK secināja, ka arī tad, ja vēlēšanu rezultātu aprēķinā tiek izmantots skaitlis 5275, TB/LNNK kandidātu saraksts 9.Saeimas vēlēšanās ir pārvarējis iekļūšanai Saeimā nepieciešamo 5 procentu barjeru un Latgales vēlēšanu apgabalā ieguvis vienu deputāta vietu.

Tādējādi pēc tam, kad CVK šīsdienas lēmums būs kļuvis nepārsūdzams, CVK Jura Boldāna vietā 9.Saeimā noteiks nākamo deputātu kandidātu no TB/LNNK kandidātu saraksta Latgales vēlēšanu apgabalā. Saskaņā ar 9.Saeimas vēlēšanu rezultātiem nākamā deputātu kandidāte ar lielāko balsu skaitu TB/LNNK kandidātu sarakstā Latgales vēlēšanu apgabalā ir Janīna Kursīte-Pakule, kas gan patlaban ir izstājusies no "tēvzemiešiem" un iestājusies partijā "Pilsoniskā savienība".

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!