Foto: LETA
Partija "Vienotība" joprojām nav izmantojusi iespēju izvirzīt savu premjerministra amata kandidātu, tādēļ priekšroka šajā jautājumā joprojām ir šim politiskajam spēkam, pauda politologs Jānis Ikstens.

Vaicāts, cik liela varbūtība ir tam, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis premjerministra amatam virza Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzīto Saeimas deputātu Māri Kučinski, Ikstens norādīja, ka pagaidām tā ir ļoti maza. "Jāņem vērā tas, ka "Vienotība" vēl nav īstenojusi savas nosacītās tiesības virzīt savu kandidātu. Turklāt ņemšanās ap [partijas līderi Solvitu] Āboltiņu radījusi iespaidu, ka kandidāts jau ir izvirzīts," viņš sacīja.

Lūgts komentēt šādu ZZS soli, Ikstens norādīja, ka tas drīzāk būtu jājautā pašai ZZS. "Līdz ar to viena neizmantotā iespēja joprojām "Vienotībai" vismaz teorētiski ir," sacīja politologs, atgādinot par Vējoņa iepriekš sacīto, ka ZZS nevajadzētu ieņemt gan prezidenta, gan premjerministra amata posteni.

"Priekšroka joprojām ir "Vienotībai". Tas nav nekas unikāls, jo katra partija cīnās par savu interešu aizstāvēšanu, savu mērķu sasniegšanu. Tas ir normāls politisks process," viņš sacīja.

Jau ziņots, ka ZZS pirmdien Ministru prezidenta amatam atbalstījusi Kučinska kandidatūru, apstiprināja ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze. ZZS valde šādi nolēmusi rīkoties, jo to neapmierinot ieilgusī neskaidrība un vilcināšanās Ministru prezidenta amata kandidātu meklējumos tikai vienas partijas rindās.

Vienlaikus ZZS valde vienojusies neatbalstīt Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja Kārļa Šadurska (V) kandidatūru Ministru prezidenta amatam.

Līdz šim pavērsienam par ticamāko tika uzskatīts variants, ka Valsts prezidents pēc atgriešanās no komandējuma premjera amatam nominēs Šadurski.

Jaunās valdības izveidi sarežģī jautājums par atbildības sfēru sadalījumu un amatiem, tāpēc sarunas netiek prognozētas ātras un vieglas arī pēc tam, kad Valsts prezidents būs nosaucis Ministru prezidenta amata kandidātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!