Foto: DELFI



Elektrības tirgus atvēršanas kontekstā izgaismojusies jauna problēma – nav iespējams pateikt, cik personām tiek piešķirts maznodrošinātas personas statuss un kāds ir šo personu skaits Latvijā, jo šādu statusu 2012.gadā piešķīrušas 39 no 119 novadiem un pilsētām, piektdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Trūcīgas personas vai ģimenes statusu pēc Ministru kabineta noteikumiem piešķir katra pašvaldība un viens no nosacījumiem ir cilvēka ienākumi pēdējos trīs mēnešos - ja tie mēnesī nepārsniedz 128,06 eiro, cilvēks iegūst šādu statusu. Ja tā ir ģimene, tad šādu minimālo ienākumu līmeni attiecina uz visiem ģimenes locekļiem.

Savukārt maznodrošinātas personas ienākumu līmeņus, kas var būt dažādi katrā pašvaldībā, nosaka pašvaldības savos noteikumos. Piešķirot maznodrošinātā statusu, pašvaldība autonomi nosaka - cik lieliem jeb, precīzāk sakot, cik maziem ienākumiem jābūt cilvēkam vai ģimenei, lai tā tiktu atzīta par mazturīgu.

Laikraksts atklāj, ka lielākajās pilsētās, bet ne vienmēr, maznodrošinātā statusu var iegūt personas ar lielākiem ienākumiem nekā mazākās. Augstāks līmenis ir arī tādās pašvaldībās kā Liepāja, Jēkabpils, Cēsu novads, Garkalne, bet zemākais - Bauskas novadā.

Labklājības ministrijā laikraksts noskaidrojis, ka tā neapkopo informāciju par maznodrošinātajiem. "Maznodrošinātā ienākumu līmenis ir ļoti atšķirīgs - no 142 eiro mēnesī uz vienu cilvēku līdz 356 eiro. Ja arī mēs apkopotu ziņas, cik ir maznodrošinātu cilvēku, tas neparādītu situāciju, ar kādiem ienākumiem viņi dzīvo," laikrakstam atzinusi ministrijas Sociālās iekļaušanas un sociālā darba politikas departamenta direktore Elīna Celmiņa.

LM uzskata, ka jēga apzināt maznodrošināto skaitu būtu tad, ja visā valstī būtu unificēts ienākumu līmenis.

Celmiņa skaidro, ka maznodrošinātā statuss tika ieviests, lai palīdzētu iedzīvotājiem, kurus nevar atzīt par trūcīgiem, bet viņi nav tik turīgi, lai spētu nodrošināt pietiekamu iztiku, samaksāt par mājokli.

Laikraksts vēsta, ka katru gadu sarūk to pašvaldību skaits, kas maznodrošinātā ienākuma līmeni nosaka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!