Foto: EPA/LETA

Vācija strauji popularitāti iegūst 14.aprīlī dibinātā partija "Alternatīva Vācijai", kas uzskata, ka Vācijai būtu jāatsakās no eiro un jāatgriežas pie savas nacionālās valūtas. Portāls „EUobserver” vēsta, ka par partiju aprīlī jau būtu gatavi balsot 19,2 % balsstiesīgie respondenti.

Vācijas ziņu medija „Handelsblatt Online” pasūtītajā pētījumā tika aptaujāti vairāk nekā 1000 iedzīvotāju, no kuriem 19,2% atbalstītu jaundibināto vācu partiju, kas aģitē par izstāšanos no eirozonas. Lai gan aptaujāto skaits nav liels par parijas popularitāti liecina arī tas, ka kopš oficiālās partijas reģistrēšanas februārī līdz partijas kongresam 14.aprīlī, partijas biedru skaits pieaudzis no 5000 līdz 7500. Pēc Mančestras Metropolitēna universitātes socioloģijas profesora Roberta Grima teiktā, neviena partija Vācijā kopš „Zaļo” dibināšanās astoņdesmitajos gados nav tik īsā laikā spējusi piesaistīt tik lielu popularitāti, kas izdevies galvenokārt ievērojamās mediju uzmanības dēļ.

Lielākā daļa sabiedrības aptauju gan liecina, ka partija neiegūs plašu atbalstu septembrī gaidāmajās Vācijas Bundestāga vēlēšanās. Taču eksperti arī uzskata, ka partija varētu atņemt pietiekami daudz vēlētāju balsu Vācijas kancleres Angelas Merkeles pārstāvētajiem kristīgajiem demokrātiem (CDU) un to Bavārijas meitas partijai - Kristīgi sociālajai savienībai (CSU), tādejādi apgrūtinot partijas pūliņus saglabāt varu, ziņo britu raidsabiedrība „BBC”.

14.aprīļa dibināšanas kongresā piedalījās aptuveni 1500 cilvēku. Partijas dibinātājs Bernts Luke kongresa atklāšanā sacīja, ka "Eiro dēļ cilvēki Dienvideiropā nekautrējas paust savu riebumu pret Vāciju, izmantojot nacistu salīdzinājumus. Eiro bija izgāšanās, un būtu slikti, ja mēs ticētu šai pasakai."

Partija arī paudusi, ka vēlas ieviest Šveices stila nacionālos referendumus, kuros tiktu izlemti jautājumi, kas saistīti ar Eiropas Savienību (ES).

Vācijas Bundestāga vēlēšanas notiks 22.septembrī. Lai iekļūtu parlamentā partijai jāiegūst vismaz 5% balsu skaits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!