Foto: F64
Literatūras mēnešraksta “Karogs” izdevējam, kā arī interneta portālam “Delfi” nebūs jāatvainojas un jāmaksā vairāku tūkstošu latu kompensācija dzejniecei Agitai Dragunai par viņas goda un cieņas aizskārumu dzejnieka Riharda Bargā publikācijā "Tenkas" 2007.gadā.

Kā portālu "Delfi" informēja Augstākās tiesas (AT) Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, AT Senāts trešdien atcēlis spriedumu, ar kuru dzejnieces prasība daļēji apmierināta. Senāts licis lietu atkārtoti izskatīt AT Civillietu tiesu palātai citā tiesnešu sastāvā.

Senāta lēmums nav pārsūdzams.

Kā savulaik vēstīja LETA, Draguna tiesas ceļā vēlējās panākt no Bargā un medijiem atvainošanos par goda un cieņas aizskārumu publikāciju "Tenkas" literārajā mēnešrakstā "Karogs" 2007.gada augusta numurā 69.lappusē, kas tā paša gada septembrī pārpublicēta interneta portālā "Delfi", sadaļā "Kas notiek?", un piedzīt 200 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju.

Rīgas apgabaltiesa 2009.gada 19.martā atzina par Dragunas godu un cieņu aizskarošu apstrīdēto publikāciju un uzlika par pienākumu AS "Delfi" gādāt, lai "Karogā" ar nosaukumu "Tenkas" publicētais un interneta portālā "Delfi" pārpublicētais Bargā teksts vairs nebūtu atrodams interneta meklētājos vai arī būtu atrodams vienīgi komplektā ar atvainošanos.

Apgabaltiesa no Bargā par labu Dragunai piedzina 2000 latu kompensāciju, no AS "Delfi" tika piedzīti 4000 latu, bet 4000 latu piedzīti no literatūras mēnešraksta "Karogs".

Apelācijas sūdzības par šo spriedumu AT iesniedza gan Bargais, gan "Karoga" izdevējs SIA "Karogs 3", gan arī AS "Delfi".

AT 2011.gada 10.martā no Bargā par labu Dragunai piedzina 2000 latu kompensāciju. No "Delfiem" tika piedzīti 4000 lati un 4000 lati piedzīti no "Karoga".

Tiesa arī uzlika par pienākumu "Delfiem" un "Karogam" nodrošināt, lai pārpublicētais Bargā teksts vairs nebūtu atrodams interneta meklētājos vai arī būtu atrodams tikai kopā ar publicētu atvainošanos.

Atbildētājiem Dragunai bija jāatvainojas mēneša laikā no dienas, kad spriedums stāsies likumīgā spēkā. Taču spriedums likumīgā spēkā nestājās, jo tika apstrīdēts AT Senātā.

"Karoga" galvenā redaktore Ieva Kolmane aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka neuzskata, ka "Karogs" būtu aizskāris Dragunas godu un cieņu, jo žurnāla literatūras sadaļā ticis publicēts literārs darbs ar nosaukumu "Tenkas", kam arī pievienota piebilde, ka jebkura sakritība ar reālo dzīvi uzskatāma par nejaušību.

Mediju uzņēmuma "Delfi" toreizējais direktors Juris Mendziņš aģentūrai LETA apliecināja, ka Draguna izvirzīja pretenzijas par konkrētu tekstu, taču portāls uzskata, ka konkrētais literārais darbs ticis pārpublicēts no "Karoga", kam tad arī būtu jāuzņemas atbildība, ja aizskarta kādas personas privātā dzīve. Viņš pauda uzskatu, ka konkrētā informācija neesot ziņa, ko varot atsaukt, bet gan literārs darbs, ko varot mainīt tikai autors.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!