Foto: AP/Scanpix
Mediju brīvības koalīcija pauž dziļas bažas par nepārtrauktiem uzbrukumiem plašsaziņas līdzekļu brīvībai un neatkarīgajiem žurnālistiem Baltkrievijā un uzsver, ka mediju brīvība ir svarīga demokrātiskas sabiedrības daļa, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrijā.

Kopš apstrīdētajām prezidenta vēlēšanām 9. augustā Baltkrievijas varas iestādes ir ierobežojušas piekļuvi informācijai un veikušas brutālu un ilgstošu kampaņu, vajājot un aizskarot neatkarīgos žurnālistus. Protesta laikā pilsoņiem ir būtiska neierobežota piekļuve informācijai.

Dažādām represijām bija pakļauti aptuveni 400 Baltkrievijas žurnālistu un plašsaziņas līdzekļu darbinieku, liecina Mediju brīvības koalīcijas aplēses.

"Tie nav atsevišķi incidenti, bet traģiski piemēri plašākai varas iestāžu kampaņai, lai ierobežotu uzskatu un vārda brīvību, vardarbīgi apspiežot opozīcijas atbalstītāju un demonstrantu miermīlīgos politiskos protestus. Šīs darbības ir stingri nosodījuši arī ANO cilvēktiesību eksperti un līdzīgi domājoša starptautiskā sabiedrība," uzsver koalīcija.

Mediju brīvības koalīcija aicina Baltkrieviju aizsargāt plašsaziņas līdzekļu brīvību, atturēties no interneta piekļuves ierobežošanas un ievērot starptautiskās cilvēktiesības.

"Mēs stingri mudinām Baltkrieviju ievērot EDSO Maskavas mehānisma ziņojuma ieteikumus attiecībā uz vārda un plašsaziņas līdzekļu brīvību. Politieslodzītie ir nekavējoties jāatbrīvo. Mēs aicinām Baltkrieviju atbrīvot patvaļīgi aizturētos žurnālistus un citus plašsaziņas līdzekļu darbiniekus un saukt pie atbildības tos, kas ir vainojami uzbrukumos žurnālistiem un plašsaziņas līdzekļu darbiniekiem," rakstīts koalīcijas paziņojumā.

Mediju brīvības koalīcijā tiek pārstāvēta Lielbritānija, ASV, Austrija, Bulgārija, Čehija, Dānija, Francija, Grieķija, Igaunija, Islande, Japāna, Kanāda, Kostarika, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Nīderlande, Slovākija, Slovēnija, Somija, Šveice un Ukraina.

Vēstīts, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomes neformālajā jeb tā dēvētajā "Arria" formāta tiešsaistes sanāksmē par mediju brīvību Baltkrievijā aicinājis izmeklēt žurnālistu vajāšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!