Žurnālista Jāņa Dombura aiziešana no Latvijas Televīzijas (LTV) ir zaudējums, uzskata aptaujātie eksperti.
"Man ir žēl, ja raidījums "Kas notiek Latvijā?" vai līdzīgs raidījums neparādīsies citur. Tas ir sāpīgi īpaši tagad, jo pirms Saeimas vēlēšanām cilvēki nevarēs iegūt informācijas izklāstu par sabiedriski nozīmīgiem notikumiem," sacīja Latvijas Universitātes pasniedzējs Aleksandrs Mirļins.

Viņš cer, ka Domburam ar LTV izdosies vienoties, bet "svarīgajos mēnešos" nebūs žurnālista raidījumu. Tas ir zaudējums skatītājiem, uzskata Mirļins.

"Abām pusēm bija iespējams atrast kompromisu, jo, tāpat kā LTV ir vajadzīgs Domburs, Domburam vajag LTV," uzsvēra televīzijas kritiķe Anda Rožukalne.

"Televīzijas programma tukša nepaliks, bet būtiska daļa pietrūks. Medijos pēdējā laikā daudz ko nosaka personības. Domburs raidījumam deva raksturu," viņa sacīja.

Mirļins uzsvēra, ka ir sarežģīti veidot šādu raidījumu, īpaši svarīgi esot cilvēki, jo, veidojot raidījumu, jāspēj izvēlēties tēmas un veikt analīzi. Tas neesot viegls darbs.

"Biju dzirdējis viedokli, ka raidījums vairs nav tajā līmenī, kurā tas bija pirms pāris gadiem. Domāju, ka Domburs papildus resursus raidījumam pieprasīja, lai tajā ienāktu svaigāka elpa, un, zinot, viņa potenciālu tas arī būtu izdarīts," viņš sacīja.

Rožukalne uzskata, ka "strīds" starp Domburu un LTV parāda radoša un cienījama cilvēka karjeras krīzi.

"Varbūt viņš neredz izaugsmes iespējas un viņam ir grūti sasniegt nākamo posmu, taču tas ir normāli. Viņš ātri uztaisīja savu karjeru, atrada sev nišu, taču Domburam nav neviena pienācīga konkurenta," viņa piebilda.

Mirļins uzskata, ka Dombura un LTV "strīds" parāda, ka televīzijai ir finansiālās problēmas.

"Nav tā, ka LTV negrib piekrist Dombura pieprasījumam, jo tā ilgstoši nesaņem visus līdzekļus, kas tai paredzēti ar likumu. Pašlaik tā nevar piešķirt vairāk līdzekļus vienam raidījumam, turklāt tai būtu jārada vienādas iespējas visiem raidījumiem," teica Mirļins.

Rožukalne pieļāva, ka neviens nevarētu nākt Dombura vietā, bet agri vai vēlu parādītos līdzīgs raidījums, turklāt jau tagad esot cilvēki, kas varētu veidot raidījumu.

Mirļins norādīja, ka šādu raidījumu vadītājam labi jāpārzina sabiedriskie un ekonomiskie procesi, jābūt lielai pieredzei medijos un jāprot uzturēt sarunu. Viņš kā kandidāti nosauca Inesi Vaikuli, kura, vadot "0 pozīciju", spējusi saprotami izklāstīt sarežģītus jautājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!