Sniedzot palīdzību lopkopjiem, kuru ganāmpulki ir cietuši no knišļu uzbrukumiem, valsts atbildīgie dienesti jau pašlaik bez maksas dala lopu ārstēšanai nepieciešamos medikamentus, bet vēlāk varētu tikt domāts arī par radušos zaudējumu atlīdzināšanu, aģentūrai LETA pēc viesošanās krīzes skartajos reģionos sacīja zemkopības ministrs Mārtiņš Roze (ZZS).

Ministrs pašlaik viesojas Preiļu rajonu, kur pēc jaunākās informācijas no insektu kodumiem ir krituši jau 152 lopi. "Preiļu rajona padomes ārkārtas sēdē tika nolemts vēl pagarināt ārkārtas situāciju gan plūdu dēļ, gan insektu dēļ," atzīmēja Roze.

Pēc knišļu uzbrukumu skarto pagastu apmeklēšanas Roze uzskata, ka daudzi zemnieki joprojām rīkojas ļoti bezatbildīgi, jo savus lopus laiž ganībās, kas atrodas purvainās un mitrās vietās, kur it daudz šādu kukaiņu, tādējādi faktiski lemjot savus lopiņus nāvei.

"Es aicinu gan pašus lopu audzētājus, gan veterinārārstus brīdināt par situācijas nopietnību un aicināt pret saviem mājlopiem izturēties saudzīgāk un pagaidām ganībās nelaist," aģentūrai LETA teica Roze.

Svētdien ministrs ir bijis arī Jēkabpils rajonā, kur situācijas ar kritušajiem lopiem nav tik traģiska: "Tur ir ātrāk pamanīti šie pirmie mājlopu līķi un tas ir palīdzējis novērst lielāka mēroga zaudējumus."

Roze uzsvēra, ka liellopu līķu savācēji strādā ļoti operatīvi un veiksmīgi tiek gala ar beigto govju novākšanu no pļavām.

LETA jau ziņoja, ka no knišļu uzbrukumiem Latgales un Vidzemes piecos rajonos ir gājuši bojā vairāki simti govju.

Kā norādīja Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Vinets Veldre, šogad knišļi ir izplatījušies saistībā ar vēlo pavasari un pašreiz Latvijā valdošo karsto laiku, turklāt viņu vairošanos veicina mitrums, kas Latgalē vērojams pēc spēcīgajām lietavām un plūdiem.

Knišļi ir sīki, drukni, odiem līdzīgi kukaiņi. To kodieni rada iekaisumu, bet no knišļu masveida uzbrukumiem dzīvniekiem paaugstinās temperatūra un izveidojas satūkumi jūtīgajās ādas vietās, ir iespējama arī plaušu tūska, kas var izraisīt dzīvnieka nāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!