Foto: LETA
Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris un Slimnīcu biedrības priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs ceturtdien Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdes sākumā iesniegs Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) "Rīgas deklarāciju", portālu "Delfi" informēja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībā.

"Rīgas deklarācija" ir dokuments par sociālā dialoga stiprināšanu veselības aprūpes jomā Baltijas valstīs, ko parakstījuši Baltijas valstu sociālie partneri veselības nozarē – darba devēji un arodbiedrības, kā arī Eiropas Slimnīcu organizācija "HOSPEEM" un Eiropas Sabiedrisko pakalpojumu arodbiedrības federācija EPSU, klātesot Eiropas Komisijas pārstāvim.

"Rīgas deklarācijā" analizēta situācija veselības aprūpes jomā Baltijas valstīs, īpaši uzsverot ierobežoto veselības aprūpes pieejamību Latvijā. Ierobežojumi, kas uzlikti plānveida ārstēšanai Latvijā 2009. un 2010. gadā, ir noveduši pie neatliekami slimnīcā ārstējamo pacientu skaita pieauguma par 33%.

Savukārt stacionāro slimnieku letalitātes risks ir pieaudzis par 20 %. "Rīgas deklarācijā" sociālie partneri aicina valdības un Eiropas Komisiju pievērst uzmanību kaitīgajai ilgtermiņa ietekmei uz Baltijas ekonomikas konkurētspēju un iedzīvotāju veselību, ko izraisa izdevumu samazināšana veselības aprūpei.

"Rīgas deklarācijā" uzsvērta lielā nozīme veselības aprūpes darbinieku saglabāšanai, lai nodrošinātu nākotni Baltijas veselības aprūpei, aprakstīta sociālā dialoga nozīmīgā loma nozares attīstībā un Eiropas sociālā dialoga prioritātes.

"Rīgas deklarācija" parakstīta 2011. gada 26. maijā, kad Rīgā uz konferenci pulcējās Baltijas valstu veselības aprūpes nozares arodbiedrības un darba devēju pārstāvji.

NTSP sēdes ceturtdienas kārtībā vēl būs vairāki jautājumi - priekšlikumi par minimālās mēneša darba algas apmēru 2012.gadā, profesionālās izglītības iestāžu tīkla optimizācijas īstenošana, par veicamajiem uzlabojumiem mehānismos, kas nodrošina sabiedrības līdzdalību valdības lēmumu pieņemšanā saskaņā ar valdības rīcības plānu, kā arī informācija par paveikto un plānoto darbu līdz vēlēšanām Nacionālo reformu programmas un darba devēju organizāciju reģistra jautājumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!