Valdība otrdien atbalstīja papildus piešķirto 10 miljonu eiro sadalīšanu algu paaugstināšanai medicīnas nozarē strādājošajiem.

Līdz ar to zemākā mēnešalgas likme no nākamā gada pieaugs vidēji par 7%, liecina Veselības ministrijas (VM) sagatavotā informācija.

Ārstu un funkcionālo speciālistu algas pieaugs vidēji par 4,8%, medicīnas māsu algas - par 9%, bet ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personu atalgojums pieaugs vidēji par 5,3%.

"Līdz ar valstī noteiktās minimālās algas celšanu iepriekš samazinājās starpība starp zemākajām un augstākām ārstniecības personu kvalifikācijas kategorijām, kas neatbilda izglītības, kvalifikācijas un atbildības līmeņu atšķirībām," klāsta Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas preses sekretāre Agnese Gusarova.

Līdz ar to tagad procentuāli visievērojamākais atalgojuma pieaugums (9-10%) paredzēts tajās kvalifikācijas kategorijās, kurās kvalificējies vislielākais ārstniecības personu skaits, tostarp māsām, ārstu palīgiem, vecmātēm un funkcionālajiem speciālistiem. Zemākā mēnešalgas likme tiks palielināta arī citām ārstniecības personu kategorijām, kā arī pārējam ārstniecības iestāžu personālam, kas ir nodarbināts valsts un pašvaldību ārstniecības iestādēs.

Grozījumi noteikumos par zemāko mēnešalgu un speciālo piemaksu ārstniecības personām stāsies spēkā 2016. gada 1. janvārī.

Jau vēstīts, ka darba samaksas paaugstināšanai medicīnas nozarē strādājošajiem nākamgad piešķirti papildu 10 miljoni eiro.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) iepriekš informēja, ka nākamgad lielai daļai mediķu vidējā darba samaksa pieaugs par 7%, tomēr daļai medicīnas māsu alga pieaugs par 10%.

Finansējuma sadalījumu kritizē ģimenes ārsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!