Foto: F64

Veselības ministrijas finansējuma pieprasījumā 2021. gada budžetam ārstniecības personu atalgojuma palielinājums būs viena no galvenajām prioritātēm, pavēstīja ministrijas komunikācijas speciāliste Anna Strapcāne.

VM prioritāšu sarakstā tāpat figurēs veselības aprūpes pakalpojumu un medikamentu pieejamība.

Atbilstoši šobrīd apstiprinātajam 2021.gada valsts budžeta izstrādes grafikam, VM gatavos finansējuma pieprasījumu līdz 8. jūlijam, sekojot informācijai par nākošā gada budžeta iespējām.

Kā ziņots, Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) vadītājs Kārlis Rācenis Latvijas Radio norādīja, ka Covid-19 iespaidā vairākas Eiropas valstis ir sākušas domāt par finansējuma un pieejamo cilvēkresursu palielināšanu veselības aprūpes nozarei, kā rezultātā varētu rasties risks mediķu aizplūšanai uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Tādējādi mediķu atalgojuma jautājums, kas jau iepriekš guva aktualitāti šī gada budžeta veidošanas kontekstā, ir atkal guvis ievērību.

Vaicāta par mediķu došanos uz ārvalstīm, veselības ministre Ilze Viņķele (AP) uzsvēra, ka "mēs nevaram atļauties gaidīt, kad mūsu mediķus pārpērk un mēs nevaram atļauties arī turpināt neracionāli izmantot resursus".

Kā viens no aspektiem, kas varētu novērst ārstniecības personu izbraukšanu no valsts, pēc ministres domām, ir skaidru nākotnes plānu prezentēšana mediķiem attiecībā uz ilgtermiņa nozares finansēšanu un tajā strādājošo atalgojuma jautājumiem.

"Mēs nevaram tikai palielināt atalgojumu mediķiem, nepārskatot kā tas finansējums tiek izlietots (..) laiks ir tāds, kad četri lieli uzdevumi jāveic vienlaikus," skaidroja ministre.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!