Foto: stock.xchng
Neapmierinātību ar trūkstošo finansējumu mediķu atalgojuma palielināšanai nākamā gada veselības nozares budžetā pie Saeimas ēkas ceturtdien, 7. novembrī, plānotajā protestā varētu paust ap 2000 cilvēku, liecina organizatoru aplēses.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris un Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) vadītājs Kārlis Rācenis lēš, ka ceturtdien plānotajā protestā varētu piedalīties ap 2000 dalībnieku.

"Delfi" jau ziņoja, ka mediķu algu pieaugumam nākamajā gadā kopumā piešķirs 60 miljonus eiro, kas ir par aptuveni 18 miljoniem eiro vairāk, nekā bija plānots iepriekš. Tā otrdien pēc tikšanās ar veselības nozares pārstāvjiem medijiem paziņoja premjers Krišjānis Kariņš (JV). Tomēr nozare nepiekrīt valdības piedāvātajam kompromisam un ieplānotās protesta akcijas neatcels.

Latvijas Jauno ārstu asociācijas prezidents Rācenis norādīja, ka "šobrīd nav jautājumu par kompromisiem, mēs esam stingri runājuši par šiem 20%, un tas ir arī tas procents pie kā mēs pieturēsimies".

Par mediķu atalgojuma palielināšanai piešķirtajiem papildu 18 miljoniem eiro, Keris uzskata, ka "valdība saprot, ka nozarei finanšu līdzekļu trūkst, bet no otras puses tas diemžēl nav stratēģisks risinājums, kas atbilst likuma normām". Viņaprāt, likums vai nu tiek vai netiek ievērots, ko Keris salīdzina, minot piemēru, ka "mēs taču nevaram sarunāt ar Valsts ieņēmumu dienestu, tāpēc ka mums liekas, ka tuvojas grūti laiki, mēs maksāsim tikai pusi no tās nodokļu daļas, kas mums jāmaksā".

Ja veselības ministre Ilze Viņķele (AP) nāks klajā ar paziņojumu, ka "likumā ir konkrētība un paredzētās saistības ir slikti, tāpēc viņa rosinās likuma grozījumus un šo konkrētību paģērēs izņemt ārā, tādā gadījumā sekas būs ātras un smagas," pauda Keris.

"Tad nekas cits neatliks kā sasaukt mūsu arodbiedrības padomes ārkārtas sēdi un lemt par neuzticības izteikšanu ministrei," viņš brīdināja. Viņa ieskatā, līdzīgi varētu rīkoties arī pārējās protestos iesaistītās nozares organizācijas.

Jau ziņots, ka ceturtdien plānoto mediķu protestu dēļ aptuveni 700 ambulatorās vizītes un 100 plānveida operācijas Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcai (PSKUS) nācies pārcelt uz citām dienām. Izmaiņas būs arī citās slimnīcās.

"Delfi" jau vēstīja, ka no politiķiem mediķi gaidīja, ka katru gadu – no 2019. līdz 2021. gadam – zemākās medicīnas darbinieku algas tiks paaugstinātas par 20%, tomēr budžetā pagaidām nav rasts pietiekami daudz līdzekļu šī plāna īstenošanai. Veselības ministrija vēsta, ka ārstiem par vienu slodzi mēneša vidējais atalgojums šā gada pirmajos sešos mēnešos ir sasniedzis 1950 eiro pirms nodokļu nomaksas, bet māsām – 1110 eiro (šīs summas iekļauj piemaksas par darbu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!