Foto: F64
Mellužos, pāris kilometru no Bulduru, Dzintaru un Majoru pludmalēm, arī tām, virs kurām pērn lepni plīvoja Zilais karogs, Rīgas jūras līcī ieplūst kanalizācija, otrdien vēsta laikraksts "Diena".

Vairāki Mellužu privātmāju iedzīvotāji laikrakstam atklājuši, ka viņi pret pašu gribu kļuvuši par vides piesārņotājiem.

"Jūrmalas pilsētas dome gadiem nespēj noorganizēt kolektīvu pieslēgšanos centralizētajai kanalizācijas sistēmai. Kāpēc Mellužos tik ilgi nācās cīnīties ar antisanitārajiem apstākļiem, kamēr citās pilsētās kanalizācijas sistēmas sen izbūvētas? Papildus apzinoties, ka Jūrmala ir Latvijas kūrortpilsēta, šāda domes nolaidība ir neizprotama," norādījusi jūrmalniece Anita.

Aptaujājot citus Mellužu iedzīvotājus, "Diena" pārliecinājusies, ka katrs kanalizācijas novadīšanas problēmu risina savā veidā - vieni izveidojuši izsmeļamo nosēdaku, kas ik pa laikam jāizsūknē, bet citi daļai kanalizācijas ļauj iesūkties zemē. Savukārt tā ar gruntsūdeņiem ietek jūrā.

Mellužu iedzīvotāji pieļauj iespējamību, ka daudzu namu kanalizācija nonāk ne vien gruntsūdeņos, bet tiek ieplūdināta arī grāvjos.

"Diena" novērojusi, ka no vairākām ēkām līdz ceļmalu grāvjiem izbūvētas caurules, pa kurām plūst piesārņots ūdens, kas pretī Kanālu ielai ietek Rīgas jūras līcī.

Turpat SIA "Jūrmalas ūdens" uzstādīta zīme liecina, ka tas esot nepiesārņots lietus ūdens un gruntsūdens.

Valsts Vides Dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālās pārvaldes Piesārņojuma kontroles daļas vadītāja vietnieks Jānis Lapsiņš laikrakstam norādījis, ka gadījumi, kad kanalizācija tiek novadīta meliorācijas grāvjos, valstī neesot retums, bet šāda rīcība traktējama kā vides piesārņošana, par ko paredzēts administratīvais sods no 70 līdz 700 eiro.

Mellužu iedzīvotāji laikrakstam gan atklājuši, ka neviens dienests viņu sētā nav viesojies un pārbaudījis, kur nonāk kanalizācija, kas liecina par to, ka pastāvošo problēmu gan Jūrmalas dome, gan VVD izliekoties neredzam.

Jūrmalas pilsētas domē laikrakstam skaidrots, ka visas ar kanalizāciju un meliorāciju saistītās lietas ir pašvaldības kapitālsabiedrības SIA "Jūrmalas ūdens" pārziņā.

Taču uzņēmumā Mellužu iedzīvotāju teikto "Dienai" izvairījušies komentēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!