Foto: LETA

Trešdien Saeimas Pieprasījumu komisija, skatot jautājumu par opozīcijas deputātu pieprasījumu Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) "Par valdības nespēju pamatot sava lēmuma tiesiskumu saistībā ar likumā noteiktā finansējuma palielinājuma nenodrošināšanu veselības aprūpes darbinieku darba samaksai", nolēma turpināt meklēt iespēju, lai premjers tomēr ierastos un klātienē atbildētu uz deputātu jautājumiem.

Vienlaikus komisijas priekšsēdētāja Linda Liepiņa vērsīsies Satversmes aizsardzības birojā (SAB) ar lūgumu vērtēt valdības vadītāja rīcību, vairākkārt ignorējot tiešu saziņu ar Pieprasījumu komisiju.

Tā kā uz komisijas sēdi trešdien nebija ieradies pēdējā brīdī premjera biroja deleģētais Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Atis Zakatistovs (KPV LV), diskusija komisijā izvērtās nevis par pieprasījuma būtību, bet par Ministru prezidenta darba kārtību.

Iepriekš komisija bija saņēmusi 14. oktobrī rakstītu Ministru prezidenta parlamentārās sekretāres Evikas Siliņas parakstītu vēstuli, kurā teikts, ka Kariņš nevar ierasties uz 16. oktobra rītā plānoto komisijas sēdi, jo no 16. līdz 18. oktobrim paredzēta darba vizīte Briselē. Siliņa vēstulē rakstīja, ka viņa deleģēta Kariņa vietā piedalīties nākamajā komisijas sēdē 23. oktobrī.

Tomēr deputāts Ivars Zariņš (S) bija pamanījis, ka Kariņš trešdienas rītā piedalījies tiešraidē LNT raidījumā "900 sekundes". Tūlīt sēdes laikā deputāti ieskatījās Ministru prezidenta darba kārtībā oficiālajā mājaslapā, kur darba kārtībā ir intervija LNT un vēlāk dalība ar Ukrainas prezidenta vizīti saistītos pasākumos Rīgā.

Reaģējot uz šo informāciju, pēc nelielas vārdu apmaiņas, deputāti nolēma saziņā ar valdības vadītāja biroju meklēt iespēju, kad Kariņš tomēr varētu pats klātienē ierasties komisijas sēdē.

Klātesošie deputāti arī neiebilda Zariņa rosinājumam vērsties SAB ar iesniegumu par premjera rīcību, nepildot likumu un Satversmi.

Komisijas vadītāja Liepiņa portālam "Delfi" pēc sēdes atzina, ka "pilnīgi noteikti šis ir tas gadījums, kad jāvēršas SAB, jo neesam saņēmuši pilnvērtīgas atbildes uz pēdējiem diviem deputātu pieprasījumiem".

Viņa uzskata, ka tā nav normāla situācija ka Kariņš un viņa birojs ignorē Pieprasījumu komisiju. Uz jautājumu, ko tieši vēlas no SAB, Liepiņa atbildēja, ka tas būs paša SAB kompetencē vērtēt.

"Mēs aprakstīsim situāciju, jo uzskatām, ka tas ir Satversmes pārkāpums. Pieprasījumu komisijai ir jāievēro arī Saeimas Kārtības rullis. Tas nosaka, ka pieprasījumi ir jāizskata divu nedēļu laikā, bet, ja Ministru prezidents klaji ignorē sniegt atbildes uz deputātu jautājumiem, tad tas fiziski nav iespējams – izskatīt pieprasījumu, uz kuru mēs nesaņemam atbildes," skaidroja Liepiņa.

Viņa norādīja, ka tas ir Kariņa un ministru tiešais pienākums – atbildēt uz deputātu jautājumiem. "Šis ir kopumā jau trešais pieprasījums Kariņam. Pirmais bija par viņa īpašumu Skolas ielā, kas "tika paslaucīts zem tepiķa". Tad bija par tiesiskumu attiecībā uz Saeimas lēmuma neievērošanu un tagad ir šis trešais pieprasījums, par ko Kariņa kungs neuzskata par vajadzīgu, ka viņam vispār būtu kaut kādā veidā jākomunicē klātienē ar Pieprasījumu komisijas deputātiem," sacīja Liepiņa.

Komisijas vadītāja pauda neizpratni, kāpēc deputātiem "tiek iesūtīta melīga informācija par Kariņa kunga dienas kārtību. Es uzskatu, ka daudz svarīgāk Kariņam būtu komunicēt ar deputātiem nevis piedalīties rīta televīzijas raidījumā. Mums ir informācija, ka viņš ir Briselē, bet mājaslapā norādītā darba kārtība ar to nesakrīt, kas tika pavēstīts deputātiem. Tas arī būs viens no jautājumiem SAB".

Reaģējot uz šādu Pieprasījumu komisijas rīcību, Ministru prezidenta preses sekretārs Sandris Sabajevs portālam "Delfi" sniedza sekojošu komentāru: "Valdība budžeta projektu ir nodevusi izskatīšanai Saeimā, kur deputāti par to pieņems galīgo lēmumu. Ministru prezidents un veselības ministre ir snieguši rakstiskas atbildes Pieprasījumu komisijai, vienā no komisijas sēdēm ir piedalījusies veselības ministre, bet šīs nedēļas sēdi bija lūgts apmeklēt Finanšu ministrijas parlamentārajam sekretāram, lai skaidrotu deputātiem valdības lēmumus budžeta kontekstā."

SAB portālam "Delfi" norādīja, ka SAB vēl nav saņēmis Saeimas deputātes iesniegumu par minēto jautājumu, tāpēc komentārus sniegt atturas. Pēc tam, kad SAB būs iepazinies ar iesnieguma saturu un tajā ietverto lūgumu, birojs varēs atbildēt, vai iesniegums ir izvērtējams atbilstoši kompetencei, skaidroja SAB.

SAB galvenās funkcijas ir izlūkošana, pretizlūkošana un klasificētās informācijas aizsardzība. SAB ir Ministru kabineta pārraudzībā esoša iestāde, kuras pārraudzību īsteno tieslietu ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!