Foto: LETA



Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs Kristus piedzimšanas svētkos novēl, lai jaunais gads būtu miera un Dieva labvēlības gads, liecina informācija Latvijas Pareizticīgās baznīcas mājaslapā.

Metropolīts norāda, ka neizsakāmi dziļa ir Kristus piedzimšanas svētku nozīme, neaptverama ir piedzimšanas teoloģija, neizsmeļams ir piedzimšanas svētku dievkalpojuma saturs. "Diemžēl tik bieži mēs nepievēršam uzmanību šai diženajai garīgajai bagātībai un saskatām tikai svētku eglītes, dāvanas un svētku tirdziņus - to, ko svētkos ienesusi laicīgā pasaule," savā apsveikumā svētkos saka metropolīts.

"Šodien eņģeļi gavilē debesīs, brīnišķa zvaigzne norāda ceļu uz Bētlemi, priecājas gani, līksmo zeme, satikusi debesis! Dievbijīga prieka piepildīta ikviena ticīga sirds, jo Dievs iemiesojies, Dieva dēls kļuvis jaunavas dēls," uzsver Metropolīts, atsaucoties uz evaņģēlistu Jāni Teologu, kurš par Kristus iemiesošanos saka - "un vārds tapa miesa un mājoja mūsu vidū, un mēs skatījām Viņa godību, pilnu žēlastības un patiesības".

Jānis Teologs atgādina: "Kristū mums dāvāta svētība un patiesība, "prieks Svētajā Garā" (Rom.14, 17) un "mūžīgs mierinājums" (2 Tes.2, 16). Piedzimst Kristus, un piepildās cilvēka dvēseles ilgas - ar patiesās dievatziņas gaismu apspīdēta, tā savienojas ar augstākās garīgās pasaules noslēpumiem."

Metropolīts aicina ikvienu atvērt savu sirdi Kungam, sasniegt prieku saskarsmē ar Dievu, izjust lūgšanas saldmi. "Noticēsim no visas sirds, ar visu dvēseli, ka Kristus, iemiesojies mūsu pestīšanas labad, mūžīgi ir kopā ar mums - priekos un skumjās, bēdās un slimībās, traģēdijās, līdzīgās tai, kas skāra mūsu galvaspilsētu aizvadītajā gadā, cerībās, bez kurām nav iespējama cilvēka dzīve," akcentē Latvijas metropolīts Aleksandrs.

Viņš aicina mīlēt "mūsu žēlsirdīgo Pestītāju, Viņa visšķīsto māti, mūsu valdnieci jaunavu Dievadzemdētāju, svētos eņģeļus un aizbildņus Dieva priekšā". "Mīlēsim mūsu svēto Baznīcu un saglabāsim paklausību tai, atceroties, ka Baznīcā notiek mūsu pestīšanas darbs. Ar patiesu mīlestību mīlēsim arī ikvienu cilvēku, kuru satiekam mūsu dzīves ceļā," svētkos aicina Latvijas metropolīts Aleksandrs.

Rietumu kristīgajā baznīcā Ziemassvētki tiek svinēti 25.decembrī un 26.decembrī, savukārt Pareizticīgā baznīca seko Jūlija Cēzara kalendāram, tāpēc tajā pirmie Ziemassvētki tiek svinēti 7.janvārī. Latvijā ir aptuveni 400 000 tādu konfesiju pārstāvju, kuri Ziemassvētkus svin 7.janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!