Foto: DELFI
Atpūtas kompleksā "Milzkalns" un slēpošanas bāzē "Gaiziņš" sestdien pulcējas ziemas prieku baudītāji, jo šajās vietās ir atvērtas slēpošanas trases, savukārt svētdiensezonu atklās arī "Žagarkalns".

Tomēr aptaujātie atpūtas kompleksu pārstāvji pārsvarā nelolo lielas cerības par darbu pēc Ziemassvētku brīvdienām.

Atpūtas komplekss "Milzkalns" Engures novada Smārdes pagastā piektdien vakarā atvēris apmeklētājiem divas slēpošanas trases ar pacēlājiem, pastāstīja kompleksa pārstāvis Viesturs Ošenieks.

Viņš norādīja, ka piektdien slēpotgribētāju bijis daudz. Sestdien trases atkal ir atvērtas no plkst.10 līdz 20, cilvēku ir mazāk nekā vakar, jo acīmredzot daudzi Ziemassvētkus labprāt izvēlas pavadīt mājās, sprieda Ošenieks.

Savukārt rīt, 25.decembrī, "Milzkalna" slēpošanas trases būs pieejamas apmeklētājiem no plkst.9 līdz 23.Šodien laika apstākļi esot slēpošanai labvēlīgi, tomēr jau pirmdien, 26.decembrī, meteorologi atkal prognozē siltu laiku, tāpēc tad ar mākslīgo sniegu appūstās trases, visticamāk, nāksies slēgt, pieļāva "Milzkalna" pārstāvis.

Pēc trīs diennakšu ilgas mākslīgā sniega pūšanas uz aptuveni 15-20 centimetru biezās dabīgā sniega segas šodien plkst.10 apmeklētājiem atvērta arī lielākā no trim slēpošanas bāzes "Gaiziņš" trasēm ar nosaukumu "Mazais Golgāts". Tur kopējā sniega sega patlaban esot 30 centimetrus bieza.

Kā pastāstīja "Gaiziņa" pārstāvis Juris Stradiņš, cilvēki aktīvi steidz izmantot ziemas priekus atvērtajā trasē - patlaban esot sabraukušas ap 20 automašīnas no visdažādākajām Latvijas vietām.Līdz pat sezonas beigām "Gaiziņš" apmeklētājiem būs atvērts katru dienu no plkst.10 līdz pusnaktij, solīja Stradiņš. Viņš norādīja, ka kalnā gaisa temperatūra patlaban ir mīnus 2,5 grādi.

Sniegs "izturēs" arī nākamās nedēļas sākumā gaidāmos "plusus", bet jau nedēļas vidū sinoptiķi atkal sola "mīnusus", līdz ar to trase varēs strādāt bez problēmām, prognozēja Stradiņš.Turpretim slēpošanas trase "Riekstukalns" Baldones novada Baldones pagastā šodien ir slēgta. Trases pārstāvis Ervīns Kišuro norādīja, ka pie vainas ir pārāk siltā temperatūra un lielais gaisa mitrums.

Šo apstākļu dēļ uz trases nav iespējams sapūst mākslīgo sniegu, jo no tā dēvētajiem sniega "lielgabaliem" gaisā izsmidzinātais ūdens, krītot zemē, gluži vienkārši nesasalst.Lai laika apstākļi kļūtu labvēlīgāki ziemas prieku baudītājiem, vispirms būtu jāmainās vēja virzienam, sacīja Kišuro. Viņš pauda cerību, ka, iespējams, "Riekstukalnu" izdosies sagatavot slēpošanai šī gada pēdējās dienās, tomēr viss esot atkarīgs no meteoroloģiskajiem laika apstākļiem.

Savukārt slēpošanas kompleksā "Žagarkalns" ar pirmo trasi sezonu iecerēts atklāt rīt, 25.decembrī, plkst.10, liecina "Žagarkalna" interneta mājaslapā atrodamā informācija."Laika prognoze izrādījās ticama, un mums izdevās "sašaut" sniegu vienai trasei - "Cīruļkalnam". Patlaban vēl gaidām, lai sniegs kārtīgi nožūst. Tas tika "uzšauts" paslapjš, jo visu laiku temperatūra bija tikai ap 2,6-3 grādiem. Tad līdzināsim sašauto sniegu," liecina paziņojums

"Žagarkalna mājaslapā.Plānots, ka 25.decembrī "Žagarkalnā" aktīvās atpūtas cienītāji ziemas priekus varēs baudīt no plkst.10 līdz pusnaktij, bet pirmdien, 26.decembrī, - no plkst.9 līdz 22. "Tālāk, atkarībā no sniega kondīcijas, jo sola siltu laiku," teikts atpūtas kompleksa mājaslapā.

Atpūtas parka "Rāmkalni" pārstāve Anete Nolberga jau iepriekš norādīja, ka siltā laika dēļ šajās brīvdienās "Rāmkalnos" ziemas priekus baudīt nevarēs, jo sniega pūšanu nolemts atlikt uz laiku, kas gaisa temperatūra būs nedaudz zemāka.

Kā ziņots, šogad visās trijās Ziemassvētku dienās valdīs mākoņains laiks, snigs slapjš sniegs un vietām līs, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras sinoptiķi.Šonakt gaidāms mākoņains laiks, no rīta skaidrosies. Pa laikam nokrišņi - slapjš sniegs, lietus, austrumos arī sniegs. Austrumu rajonos iespējams sasalstošs lietus un veidosies stiprs apledojums, līdz ar to ceļi būs ļoti slideni.

Naktī būs dienvidrietumu vējš 3-8 metri sekundē (m/s), nakts laikā vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem.Minimālā gaisa temperatūra mīnus 3, plus 2 grādi, jūras piekrastē - plus 3, plus 5 grādi.Svētdien pa dienu gaidāms mākoņains laiks, brīžiem skaidrosies. Vietām neliels īslaicīgs slapjš sniegs, lietus. No rīta austrumu rajonos saglabāsies apledojums.

Dienvidrietumu vējš 4-9 m/s, pēcpusdienā piekrastē brāzmās 15-18 m/s. Maksimālā gaisa temperatūra plus 1, plus 6 grādi.Naktī uz 26.decembri Latvijā gaidāms lielākoties mākoņains laiks, pirmdien pa dienu brīžiem skaidrosies. Naktī daudzviet, dienā vietām nelieli nokrišņi. Austrumos naktī un no rīta ceļi būs slideni.Dienvidrietumu, rietumu vējš naktī un no rīta 10-14 m/s, brāzmās līdz 20-23 m/s, piekrastē līdz 25-29 m/s, dienā 9-14 m/s, brāzmās līdz 20-23 m/s.

Minimālā gaisa temperatūra naktī mīnus 2, plus 3 grādi, piekrastē - plus 2, plus 6 grādi, maksimālā dienā - plus 5, plus 9 grādi.Otrdien gaidāms mākoņains laiks, brīžiem skaidrosies. Daudzviet pa laikam neliels lietus. Dienvidrietumu, rietumu vējš 9-14 m/s, brāzmās 18-23 m/s, no rīta un dienā piekrastē līdz 25 m/s. Minimālā gaisa temperatūra naktī plus 2, plus 7 grādi, maksimālā dienā - plus 5, plus 8 grādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!