Vakar Ministru kabinets (MK) nolēma normatīvos aktus, kas paredz atteikties no automašīnu iegādes valsts institūciju vajadzībām, vēlreiz apspriest MK komitejas sēdē.
Valdības locekļi kopumā atzina operatīvā līzinga ideju par atbalstāmu un progresīvu, kā arī pauda vēlmi to īstenot vismaz pilotprojektos.

Tomēr kārtības maiņa valsts institūciju transportlīdzekļu iegādē valdības sēdē radīja daudz jautājumu, piemēram, par vēstniecību transporta nodrošināšanu. Tādēļ nolemts visus nodomus vēlreiz apspriest valdības komitejā.

Ministru prezidents Einars Repše Valsts kontroles ideju par valsts iestāžu vajadzībām nepieciešamo automašīnu iegādi ar operatīvā līzinga starpniecību vērtā kā perspektīvu, norādot, ka tādējādi izdosies ietaupīt valsts līdzekļus, bet valsts iestādes varēs izmantot jaunas automašīnas.

Kā piemēru Repše minēja savu dienesta automašīnu. Tās ekspluatācijas un apkopes izdevumi gadā pārsniedzot jaunas automašīnas cenu.

Premjers norādīja, ka, izmantojot operatīvo līzingu valsts iestāžu automašīnu iegādei, nebūs jādomā, kur likt automašīnas pēc to ekspluatācijas beigām, jo šis līzinga veids paredz, ka automašīna tiek atdota līzinga kompānijai. Tāpat automašīnu tehnisko apkopi un remontu veic līzinga kompānijas.

Savukārt Iekšlietu ministrijas valsts sekretārs Juris Rekšņa pauda bažas par Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī robežsardzes vajadzībām nepieciešamā operatīvā transporta iegādi, izmantojot operatīvo līzingu. Rekšņa sacīja, ka diezin vai pēc līzinga termiņa beigām kāds varēs lietot šos transporta līdzekļus.

Kā ziņots, pēc Valsts kontroles un Ministru prezidenta Einara Repšes ierosinājuma sagatavots rīkojuma projekts "Par dienesta vieglo automobiļu nomu", kas nosaka pāreju no centralizēta vieglo automobiļu iepirkuma uz nomu.

Rīkojuma projektā noteiktas maksimālās nomājamo automobiļu cenas un valsts iestādēm uzdots nomāt automašīnas tikai no tām uzņēmējsabiedrībām, kuras uzvarējušas Ministru kabineta izveidotās Dienesta transportlīdzekļu nomas konkursa komisijas rīkotajā centralizētajā konkursā par automobiļu nomu.

Lai nodrošinātu racionālu valsts budžeta līdzekļu izlietojumu, plānots, ka Ministru prezidents varēs nomāt automašīnu, kuras maksimālā cena kopā ar papildu aprīkojuma izmaksām ir 15 000 latu. Ministri, Augstākās tiesas, Ģenerālprokuratūras, Centrālās vēlēšanu komisijas, Satversmes aizsardzības biroja, Satversmes tiesas, Valsts kontroles vadītāji varēs nomāt automašīnas, kuru cena ir līdz 14 000 latu.

Valsts sekretāri, Īpašu uzdevumu ministra sekretariāta vadītāji, parlamentārie sekretāri, ministra padotībā esošo iestāžu vadītāji, Centrālās zemes komisijas, Nacionālās radio un televīzijas padomes, Valsts cilvēktiesību biroja, Valsts kancelejas, Valsts prezidenta kancelejas vadītāji varēs izmantot automašīnu, kuras cena ir līdz 12 000 latu, citas valsts amatpersonas - automašīnas, kuru cena ir līdz 10 000 latu.

Automašīnas, kuru cena pārsniedz noteikto maksimālo cenu, iestāde varēs nomāt tikai ar rakstisku ministra atļauju un transportlīdzekļu nomas komisijas akceptu, paredz projekts.

Jauno kārtību regulēs arī Dienesta transportlīdzekļu nomas konkursa komisijas nolikums, kura projektu valdība apspriedīs līdz ar kārtības maiņu. Paredzēts, ka komisiju vadīs Valsts kancelejas direktors. Līdz šim šī komisija lēma par automašīnu iegādēm valsts institūciju vajadzībām.

Kā teikts Dienesta transportlīdzekļu nomas konkursa komisijas nolikuma projektā, tā ir Ministru kabineta izveidota institūcija bez juridiskās personas tiesībām, kura apzina jaunu dienesta vieglo automašīnu nepieciešamību, kā arī organizē un koordinē automobiļu nomu valsts iestāžu vajadzībām. Komisija darbosies pastāvīgi.

Komisijas jaunajās funkcijās plānots apkopot informāciju par valsts iestādēm nepieciešamajām automašīnām, centralizēti organizēt konkursu par automašīnu nomu, informēt Ministru kabinetu par konkursa rezultātiem, izstrādāt vienotu kārtību automašīnu nomai.

Komisijas dalībniekus noteiks Ministru prezidents ar rīkojumu.

Konkursu par automašīnu nomu paredzēts organizēt reizi kalendārā gada laikā.

Kā ziņots, par iecerēm aizstāt automašīnu iegādes ar nomu premjers paziņoja 4.marta valdības sēdē. Šādu ierosinājumu bija izteikusi Valsts kontrole.

Repše skaidroja, ka patlaban valdība pērk jaunas automašīnas, kas uzreiz pēc izbraukšanas no autosalona zaudē gandrīz pusi no savas vērtības. Aprēķināts, ka, saskaitot iegādēm tērētās summas par automašīnu uzturēšanas izdevumiem un šo summu sadalot pa mēnešiem, daudz izdevīgāk transportlīdzekļus valsts institūciju vajadzībām būtu nomāt.

"Tādējādi varētu nodrošināt ļoti būtisku valsts līdzekļu ekonomiju," uzskata valdības vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!