Ministru prezidents Indulis Emsis (ZZS) rosina pensionārus pārcelties uz dzīvi prom no Rīgas.
"Es arī aicinātu tos cilvēkus, kuri nepretendē uz darba vietām, proti, pensionārus, apsvērt iespēju pārcelties uz dzīvi citur Latvijā, ne tikai turēties pie domas par dzīvi Rīgā," intervijā "Neatkarīgajai Rīta Avīzei" norāda premjers, runājot par īres griestu jautājumu.

Kā uzsver premjers, valdība varētu atbalstīt to namu pabeigšanu, kuri patlaban stāv tukši mazajās pilsētās Latvijas laukos.

"Tā varētu izdarīt divus labus darbus - pašvaldības pabeigtu namus, tajos uzaicinātu dzīvot cilvēkus ar regulāriem ienākumiem - pensionārus. Ministrija šobrīd apkopo informāciju par pamestajām namiem un cik līdzekļu nepieciešams to pabeigšanai. Tas vienlaikus būtu gan infrastruktūru uzlabojošs pasākums, gan mazo pilsētu atdzīvināšana," skaidro valdības vadītājs.

Ministru prezidents informē, ka sarunās ar Rīgas mēru Gundaru Bojāru (LSDSP) secināts: Rīga var nodrošināt aptuveni 1000 jaunus dzīvokļus gadā. Taču nepieciešami ir 25 000 jauni dzīvokļi, bet 25 gadus gaidīt nevar.

"Valdībai nav resursu, lai piedalītos jaunu dzīvokļu celtniecībā, labākajā gadījumā varam vienu namu uzcelt. Mans priekšlikums ir tikai viens - saglabāt īres griestus vēl vismaz uz vienu gadu, tos palielinot. Sociālos eksperimentus, atceļot īres griestus no nākamā gada, veikt nevar," akcentē Emsis.

Tai pašā laikā premjers brīdina namīpašniekus: ja uz ielas tiks izlikti visi 25 000 īrnieku, būs problemātiski aizpildīt savus namus ar citiem īrniekiem. Daudzās Eiropas pilsētās centri tagad esot tukši.

Emsis prognozē, ka īres griesti tiks saglabāti. "Saeimas deputāti vēlēsies izpelnīties pašvaldību atzinību. Ja parlamentā pārstāvētie politiskie spēki grib ieņemt vadošas pozīcijas Rīgas domē, tad, neatrisinot īres griestu problēmu, viņiem nav nekādu cerību. Domāju, ka Saeima atbalstīs valdības pozīciju īres griestu jautājumā," skaidro Ministru prezidents.

Kā ziņots, Saeima 17.jūnijā noraidīja Ministru kabineta sagatavotos grozījumus likumā "Par dzīvojamo telpu īri", kas paredzēja vēl uz diviem gadiem saglabāt maksimālo īres maksu, kura 2005.gadā būtu 60 santīmi, bet 2006.gadā - 72 santīmi par kvadrātmetru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!