Foto: Saeimas administrācija

Krīze Sīrijā nedrīkst novērst starptautiskās sabiedrības uzmanību no Ukrainas, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), tiekoties ar Ukrainas premjerministru Arsēniju Jaceņuku.

Viņa apstiprināja, ka Latvija turpinās aktīvi atbalstīt Ukrainu komunikācijā ar Eiropas Savienību un starptautiskajām organizācijām, informēja Saeimas Preses dienestā.

Mūrniece apsveica Ukrainu ar ANO Drošības padomes nepastāvīgās locekles statusa iegūšanu. Tā uzskatāma par Ukrainas diplomātisko uzvaru, kas ļaus starptautiskās sabiedrības uzmanību pievērst notikumu attīstībai šajā valstī.

Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka abas valstis saista daudz kopīga gan vēsturiski, gan arī Ukrainai īpaši grūtos laikos esam ļoti cieši partneri. Latvijas valsts turpinās konsekventi atbalstīt Ukrainas eirointegrācijas centienus iestāties par tās suverenitāti un teritoriālo nedalāmību.

Mūrniece pauda gandarījumu, ka Ziemeļvalstu un Baltijas valstu parlamentu spīkeri atbalstījuši Latvijas iniciatīvu nākamgad februārī kopīgi apmeklēt Ukrainu, tā apliecinot mūsu reģiona vienoto un nemainīgo atbalstu. Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka aktīvs politiskais dialogs ir izveidojies arī starp mūsu valstīm, un drīzumā Ukrainu plānojuši apmeklēt arī Saeimas Ārlietu komisijas deputāti.

Saeimas priekšsēdētāja augstu vērtēja Ukrainas valdības politisko gribu, turpinot reformu procesu. Īpaši būtiskas ir ar decentralizāciju saistītās reformas, kuras Ukraina veic par spīti situācijai valsts austrumu reģionos. Vienlaikus Ukrainai priekšā vēl ir smags un sarežģīts darbs, lai panāktu progresu korupcijas apkarošanā un tieslietu sistēmas reformās, kā arī stabilizētu ekonomiku.

Ukrainas premjers pateicās Saeimas priekšsēdētājai par labdarības akciju "Kara bērni", par kurā saziedotajiem līdzekļiem karā cietušie bērni no Ukrainas varēja saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus Latvijā. Mūrniece uzsvēra, ka "par šo iniciatīvu jāsaka paldies Latvijas rotariešiem, kā arī visai Latvijas sabiedrībai, bet es ar prieku un gandarījumu piekritu būt šīs akcijas patronese".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!