Foto: DELFI
Bijusī iekšlietu ministre Linda Mūrniece (V), visticamāk, arī būtu atbrīvojusi Arti Velšu no Valsts policijas (VP) priekšnieka amata.

"Uz atvadām mans novēlējums Velšam bija saņemties, pēdējie mēneši mūsu sadarbībā nebija pārāk spoži," atzina Mūrniece. "Ja es būtu ministre un viņš nebūtu saņēmies, tad rezultāts būtu tāds pats."

Mūrniece vairākkārt uzsvēra, ka publiski aicinājusi Velšu saņemties. Viņa arī atgādināja, ka savulaik nav ļāvusi savienot amatus Valsts policijas koledžā ar VP priekšnieka pienākumiem, jo tad darbam policijā būtu atlicis maz laika.

Norādot, ka bijusī ministre viņu slavējusi, Mūrniece sacīja, ka to darījusi ne tikai viņa, bet arī Velša priekštecis amatā Valdis Voins un Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone. "Mana argumentācija bija tāda, ka Velšs ir jauns un perspektīvs kadrs, bet viņš necentās pierādīt, ka viņš tāds ir," teica Mūrniece.

Iekšlietu ministra vietā Mūrniece līdz jaunās valdības izveidošanai VP priekšnieka amatā ieceltu pienākumu izpildītāju, lai izvairītos no situācijas, ka jaunais ministrs atkal nomaina policijas vadību.

Pēc Mūrnieces domām, VP priekšnieka amata cienīgs būtu VP Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Ints Ķuzis vai VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks, VP priekšnieka vietnieks Guntars Marķitāns, kuram pēc Velša pārcelšanas uzticēti VP šefa pienākumi.

Jau vēstīts, ka iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs Aigars Štokenbergs ("Vienotība") Velšu pārcēlis Valsts policijas koledžas direktora amatā. VP priekšnieka pienākumus no otrdienas uzdots pildīt Marķitānam.

Velša pārcelšana amatā pamatota ar to, ka viņš nebija izpildījis iepriekšējās iekšlietu ministres Mūrnieces rīkojumu un līdz 15.jūlijam iesniedzis priekšlikumus par piemaksām policistu darba algai un darba laika organizāciju.

Jauno policijas vadītāju paredzēts atrast tuvākās nedēļas laikā, atklāts konkurss uz šo amatu netiks sludināts. Štokenbergs uzsvēra, ka galvenie kritēriji policijas priekšniekam ir pieredze, profesionalitāte un kompetence, kā arī atzinība policistu vidū. Ministrs arī neizslēdza VP priekšnieka vietnieka Guntara Marķitāna kandidatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!