Saeimas deputāti vizītes laikā Baltkrievijā tomēr nav tikušies ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, jo tajā pašā laikā Baltkrievijā atradās arī citu valstu delegācijas, informēja apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" deputāts Jānis Urbanovičš.
Viņš skaidroja, ka vienlaicīgi ar Latvijas Saeimas deputātiem Baltkrievijā atradās arī Vācijas, Igaunijas un Dānijas delegācijas un, tā kā Latvijas delegācijas mērķis bijis iepazīties ar Baltkrievijas ekonomiku, viņi īpaši neuzstājuši uz tikšanos ar Lukašenko.

Urbanovičs sacīja, ka Baltkrievija ir ļoti labs ekonomikas partneris, ar kuru Latvijai būtu jāpalielina saimnieciskā kapacitāte. Arī Latvija Baltkrievijai varētu būt intresanta kā izejvielu tranzītvalsts.

Arī "Latvijas Ceļa" deputāts Pēteris Apinis, kurš piedalījās braucienā uz Baltkrieviju, teica, ka Latvijai tikai tāpēc, ka tā neatzīst Baltkrievijas politisko varu un apšauba cilvēktiesību ievērošanu, nevajadzētu uzcelt "Berlīnes mūri" arī ekonomiskajā ziņā. Apinis norādīja, ka Baltkrievija ir un paliks kaimiņvalsts, no kuras Latvija ieved daudz izejvielu. Uz Baltkrieviju iepazīšanās vizītē devās kreiso spēku pārstāvis Jānis Urbanovičs ("Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā"), Osvalds Zvejsalnieks (sociāldemokrāts), Pēteris Apinis ("Latvijas Ceļš") un Helmūts Čibulis (Tautas partija). No brauciena atteicies "tēvzemietis" Juris Vidiņš. Viņi tikās ar Baltkrievijas premjeru, ārlietu ministra vietnieku, deputātiem u.c.

Latvijas ārlietu ministrs Indulis Bērziņš, komentējot vizīti, pauda, ka Latvija ir demokrātiska valsts un tās pilsoņi var braukt, kur vien viņi vēlas. Viņaprāt, vizītes dalās oficiālās un privātās vizītēs, un privātās viņš nekomentējot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!