Foto: LETA

Nacionālā apvienība (NA) iespējamiem nākamās Rīgas domes (RD) koalīcijas partneriem – "Vienotībai" un Reformu partijai - piedāvā vienoties, ka latviska izglītības sistēma un kultūrtelpa, kā arī birokrātisko šķēršļu mazināšana un korupcijas izskaušana ir starp galvenajām prioritātēm, par NA valdes lēmumu portālu "Delfi" informēja apvienības pārstāve Laila Ozoliņa.

"NA valde uzskata, ka jāīsteno saskaņota rīcība ar partiju "Vienotība" un Reformu partiju 2013.gada Rīgas Domes priekšvēlēšanu cīņā kopīgo mērķu sasniegšanai. NA piedāvā sadarbības līgumā nostiprināt vairākus būtiskus mērķus: izveidot Rīgā latvisku izglītības sistēmu un kultūrvidi, mazināt birokrātiskos šķēršļus un izskaust korupciju pašvaldības iestādēs," norādīts politiskā spēka paziņojumā.

Lai šos mērķus panāktu, NA piedāvājusi vienoties par uzdevumiem un precīzi formulēt principus koalīcijas veidošanai Rīgas Domē. NA arī vēlas par citu politisko spēku iesaisti Rīgas domes koalīcijā vienoties pēc vienprātības principa un neveidot koalīciju ar partiju "Saskaņas Centrs".

NA Rīgas domes priekšsēdētaja kandidāte Baiba Broka, komentējot apvienības jaunāko lēmumu, norādījusi, ka latviešu kultūrvēsturiskā mantojuma un latviešu valodas lomas stiprināšana ir fundamentāls pamats ilgtspējīgai Rīgas attīstībai, risinot gan saimnieciskus, gan sociālus jautājumus.

"Rīgas domes koalīcijai jābūt latviskai ne tikai pēc gara, bet arī pēc satura, un tas mums jānodrošina. Rīgas domes atbalsts ir jājūt gan Rīgas iedzīvotājiem, gan Latvijas ražotājiem un pakalpojumu sniedzējiem," viņa paudusi.

Jau vēstīts, ka partija "Vienotība" aicinājusi Reformu partiju un Nacionālo apvienību noslēgt trīspusēju vienošanos par sadarbību Rīgas domes vēlēšanās.

Vienošanās projektu, kas paredz konsultācijas par saskaņotu rīcību kopīgu mērķu sasniegšanai, koalīcijas partneriem nosūtījusi "Vienotības" Rīgas saraksta līdere Sarmīte Ēlerte. "Vienotība" par šādiem mērķiem uzskata augstu pilsonisko līdzdalību vēlēšanās un visu vēlētāju balsu pārstāvniecību Rīgas domē.

"Vienotība" arī aicināja partnerus vienoties Rīgā kopīgi īstenot politiku, kas balstīsies uz izaugsmes, fiskālās atbildības, ilgtspējas un sociālās solidaritātes principiem.

Jau agrāk "Vienotība" piedāvāja NA un arī Reformu partijai (RP) gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās veidot vienotu sarakstu, taču gan NA, gan RP piedāvājumu noraidīja un paziņojušas, ka pašvaldību vēlēšanās Rīgā startēs individuāli.

Savukārt pašlaik Rīgas domes valdošās koalīcijas partijas "Saskaņas centra" un "Gods kalpot Rīgai", kuras vasarā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanas nolēmušas startēt kopā, cer arī nākamajā sasaukumā domē iegūt vairākumu, tāpēc neplāno sadarbību ne ar vienu citu politisko spēku.

Partijas "Vienotība" saraksta līdere Rīgas domes (RD) vēlēšanās būs bijusī laikraksta "Diena" galvenā redaktore un bijusī kultūras ministre Ēlerte. Viņa uzsvērusi, ka pašlaik "kreisie populisti pretnostata Rīgu Latvijai un šķeļ sabiedrību", bet "Vienotības" mērķis šajās vēlēšanās būs "atdot Rīgu Latvijai".

Pašvaldību vēlēšanas notiks šā gada 1.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!