Foto: F64

Premjers Valdis Dombrovskis (V) ar izteikumiem par to, ka “Nacionālā apvienība” (NA) esošās koalīcijas ietvaros jūtoties apdalīta un neesot novērtēta, tikai cenšas novērst uzmanību no jautājuma par to, vai piešķirams papildus finansējums NA par prioritāti atzītajai demogrāfijas jomai, portālam "Delfi" atzina viens no NA līderiem Raivis Dzintars.

Dombrovskis trešdienas rītā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja, ka no NA puses neoficiālās sarunās vairākkārt ir izskanējis, ka viņi pašreizējā valdības koalīcijā jūtas apdalīti.

"Visi šāda veida komentāri no premjera un viņa partijas biedru puses ir vēlēšanās novērst uzmanību no lietas būtības pa to, vai līdzekļi konkrētiem mērķiem tādiem kā demogrāfijai, kas izvirzīta par NA prioritāti, būtu jāpiešķir. Lai neatbildētu uz šo jautājumu pēc būtības, tiek radīts daudz trokšņa informācijas, ka Nacionālā apvienības vēlas gāzt valdību, ka mēs nejūtamies novērtēti, vai ir kādas citas intrigas un melnā PR tehnikas," teica Dzintars.

Šādu runu rezultātā veidojoties "liela migla, kur lasītājs, klausītājs un skatītājs vairs nepamana lietas būtību".

Pašā NA iekšienē nenotiekot diskusijas par to, vai NA šajā koalīcijā ir līdzvērtīgi partneri un ir gana novērtēti, jo "mūs vairāk interesē, kā spēsim izpildīt savu programmu un kā pamatot to, ka demogrāfijas pasākumi ir mūsu prioritāte," teica Dzintars.

Viņš gan piebilda, ka neesot aptaujājis frakcijas biedrus, kā kurš jūtas. "Neesmu aptaujājis savus frakcijas biedrus. Tas ir otršķirīgs jautājums bez politiskas nozīmes. Politiska nozīme ir tam, kādu taktiku mēs īstenojam, lai sasniegtu mērķus".

Savukārt uz jautājumu, vai NA asā retorika, ultimatīvi draudot neatbalstīt 2013.gada budžetu, ja budžetā nebūs līdzekļu NA prasītajiem demogrāfijas jomas pasākumiem, nav saistāma tieši ar mazāku amatu skaitu valdībā, Dzintars teica, ka "tā ir jocīga interpretācija". Tas, ka NA ir mazāks ministru skaits, ir apzināts lēmums, nākot pretī valdības izveides laikā.

"Mēs vienmēr esam teikuši, ka nenākam politikā uz vienu vai četriem gadiem, un krēslu skaits nav būtiskākais, bet gan spēja pildīt savu programmu. To mēģinām darīt ar visiem mūsu rīcībā esošajiem līdzekļiem, arī demogrāfijas kontekstā," sacīja politiķis.

Jau vēstīts, ka NA sākotnēji aicināja nākamā gada budžetā papildus iekļaut 31,6 miljonus latu demogrāfijas uzlabošanas pasākumu plānam, taču vēlāk tam nepieciešamā finansējuma uzskaitījums tika mainīts, ņemot vērā budžeta projektā jau iekļautos izdevumus, kā arī precizētos aprēķinus. Partija uzsvēra, ka nav atkāpusies ne no viena priekšlikuma demogrāfijas jomā, taču precizējusi summas, vienlaikus prasot mainīt atsevišķas valdības ieceres, kurām budžetā jau ir paredzēti līdzekļi, un aizstāt ar savējām.

NA uzsver, ka turpina uzstāt uz lielāku atbalstu demogrāfijas jautājumu risināšanai nākamā gada valsts budžetā un, nesaņemot šo atbalstu, apvienība nevarēšot balsot par 2013.gada budžeta apstiprināšanu galīgajā lasījumā.

Šonedēļ premjers arī norādīja, ka no NA nav saņemti skaidri ierosinājumi par finanšu avotiem, lai varētu pilnībā nosegt pašu piedāvātos priekšlikumus demogrāfijas jomā, tāpēc nācies lūgt Finanšu ministriju tos meklēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!