Foto: PantherMedia/Scanpix
Nacionālā apvienība (NA) aicina koalīciju paredzēt konkrētas sankcijas pret tiem Saeimas deputātiem, kas piedalījās parakstu vākšanā par oficiālo statusu krievu valodai, informēja apvienība.

Apvienība arī vērsusies Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ar prasību pārbaudīt, kuri 11. Saeimas deputāti ir parakstījušies par grozījumiem Satversmē, kas krievu valodai piešķirtu otras valsts valodas statusu, tādējādi pārkāpjot Saeimas deputāta svinīgo solījumu.

Apvienība vienlaikus arī iesniegusi priekšlikumus koalīcijas Sadarbības padomē par to, kādas sankcijas par šo pārkāpumu būtu piemērojamas.

Priekšlikumos paredzēts nekavējoties atsaukt no NATO Parlamentārās Asamblejas Latvijas delegācijas Saeimas deputātu Nikolaju Kabanovu, kurš jau pats publiski atzinis, ka parakstījies par Satversmes grozījumiem, kas paredz noteikt krievu valodu kā otru valsts valodu.

Savukārt attiecībā citus deputātus (ja tādi tiks konstatēti), NA ierosina atsaukt no amatiem Saeimas Prezidijā, jebkuriem amatiem Saeimas komisijās, kā arī parlamentārajām delegācijām.

NA atgādina, ka atbilstoši Satversmes 18. pantam, visi Saeimas deputāti, stājoties amatā, Saeimas sēdē dod svinīgu solījumu, kurā apņemas stiprināt Latvijas suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu. Savukārt Saeimas deputātu ētikas kodeksa 4. punktā ir noteikts, ka "deputāts godprātīgi ievēro Saeimas deputāta svinīgajā solījumā pausto apņemšanos."

Jau ziņots, ka Centrālās vēlēšanu komisijas provizoriskie rezultāti liecina - nepieciešamais parakstu skaits par krievu valodu, visticamāk, ir savākts, jo parakstu vākšanā mēneša laikā piedalījušies vairāk nekā 183 000 vēlētāju.

Ja visi paraksti būs derīgi, tas ir pietiekams pamats grozījumu tālākai virzībai Saeimā. Tā kā viens no ierosinātajiem grozījumiem skar Satversmes 4.pantu, nepieciešamā parakstu skaita savākšanas gadījumā referendums par grozījumiem notiks jebkurā gadījumā, neatkarīgi no Saeimas lēmuma.

Parakstu vākšanu iniciēja biedrība "Dzimtā valoda". Apvienība "Saskaņas centrs" sākotnēji norobežojās no parakstu vācējiem, bet pēc tam, kad apvienība netika uzaicināta valdošajā koalīcijā, vairāki tās politiķi parakstījās par Satversmes grozījumu ierosināšanu, tostarp Ušakovs un Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs, kā arī SC pašvaldību vadītāji un deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!