Foto: DELFI Aculiecinieks
Organizācija "Nacionālais spēks", neskatoties uz aizliegumiem, 16.martā - leģionāru atceres dienā - dosies piemiņas gājienā uz Brīvības pieminekli, informēja organizācijas valde.

"Informāciju, ka promaskaviskā partiju apvienības "Saskaņas centrs" vadītā Rīgas dome, vadoties no saviem antilatviskajiem politiskajiem uzskatiem un aizbildinoties ar Drošības policijas ieteikumiem, kārtējo reizi aizliegusi ikgadējo 16.marta Latviešu karavīru piemiņas gājienu, mēs uztveram kā nenopietnu, provokatīvu un latviešu tautu aizvainojošu," teikts valdes paziņojumā.

"Nacionālais spēks" uzskata, ka nekādi formāli aizliegumi neapturēs ne sirmos karavīrus, ne citus nacionāli noskaņotos latviešus doties ikgadējā piemiņas gājienā uz Brīvības pieminekli. "Mēs to darīsim jebkurā gadījumā, un esam pārliecināti, ka gājienā dosies arī visi pārējie, kas to ir darījuši iepriekšējos gados. Vienlaikus aicinām pasākuma pieteicējus - biedrību "Daugavas vanagi Latvijā" - laikus apstrīdēt Rīgas domes pret Satversmi vērstās, latviešu nacionālās jūtas aizskarošās izdarības," pausts organizācijas paziņojumā.

Valde norādīja, ka, lai arī no tiesiskā viedokļa Rīgas domes lēmumu neuztver nopietni, taču no morālā gan. "Nacionālais spēks" to uztver kā rupju un izaicinošu apvainojumu latviešiem. Etniskajā balsojumā varu sagrābušie prokrieviskie spēki cenšas diskriminēt latviešus savas Tēvzemas galvaspilsētā - gan juridiski, gan morāli.

"Pašvaldības amatpersonu centienos likt administratīvus šķēršļus daudziem latviešiem nozīmīgas piemiņas dienas atzīmēšanā, vienlaikus oficiāli piedaloties 9.maija svētku pasākumos, kas latviešu sabiedrības nospiedošajam vairumam saistās ar Latvijas valstiskās neatkarības zaudēšanu un 50 apspiestības un terora gadiem, mēs uzskatām par apzināta morāla kaitējuma nodarīšanu etniskajiem latviešiem un sava veida diskrimināciju pēc etniskajās piederības," norādīts valdes paziņojumā.

Piesauktie argumenti par "drošības apdraudējumiem" organizāciju nepārliecina, jo ir apstiprinājies, ka milzīgs daudzums sabiedriskās kārtības noteikumu pārkāpumu un pat tādu, par ko, pastāvot politiskai gribai, varētu atsevišķas personas saukt pie kriminālatbildības, notiek tieši Rīgas domes amatpersonu atbalstītajos 9.maija pasākumos.

"Nacionālais spēks" pieprasa Rīgas domes amatpersonām brīvprātīgi atcelt 16.marta piemiņas gājiena aizliegumu un pārtraukt ievērojamas latviešu tautas nacionālo jūtu pazemošanu. Pretējā gadījumā organizācijas valde apsvērs iespēju vērsties pret atbildīgajām amatpersonām ar prasību tiesā.

Kā ziņots, lai izvairītos no iespējamām provokācijām un sabiedriskās drošības apdraudējuma, Rīgas pilsētas izpilddirektora pienākumu izpildītājs Māris Kalve aizliedzis visus 16.martā pilsētā pieteiktos pasākumus.

Saskaņā ar likuma "Par sapulcēm, gājieniem un piketiem" normām Kalve, izskatot pieteiktos pasākumus, uzklausīja pieteicējus, konsultējās ar tiesībsargājošo struktūru pārstāvjiem un lēmumu pieņēma, vadoties no Valsts policijas un Drošības policijas sniegtajiem atzinumiem, kuros norādīts uz iespējamiem būtiskiem sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumiem plānoto pasākumu laikā.

Aizliegumu rīkot gājienus, sapulces un piketus pie Brīvības pieminekļa un tā tuvumā saņems biedrība "Daugavas vanagi Latvijā", biedrības "Daugavas vanagi Latvijā" Limbažu nodaļa, biedrība "Pilsoņu un nepilsoņu savienība", biedrība "Latvijas Antifašistiskā komiteja", biedrība "Simtgadnieku kustība" un privātpersona Pjotrs Gruca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!