Foto: stock.xchng
Politiķu izveidotā darba grupa vienojusies, ka valsts un pašvaldību uzņēmumos un to meitas uzņēmumos arī nākamgad būs pieļaujami materiālās stimulēšanas pasākumi, portālu "Delfi" informēja "Jaunā laika" Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Zaķis norādīja, ka uz valsts un pašvaldību uzņēmumiem un to meitas uzņēmumiem paredzēts attiecināt tādu pašu kārtību, kāda pastāvēja šogad - vadītāju alga būs noteikta atbilstoši iedalījumam - mazs, vidējs, liels un ļoti liels uzņēmums, tāpat būs atļauta arī prēmiju izmaksa.

Šiem valsts un pašvaldību uzņēmumiem pašiem būs jāizstrādā materiālās stimulēšanas sistēma un jāsaskaņo tā ar savu kapitāldaļu turētāju. Saskaņā ar šo sistēmu būs iespējama darbinieku prēmēšana.

Zaķis skaidroja, ka šādi grozījumi likumos nepieciešami, jo pretējā gadījumā nākamgad šis jautājums vispār netiktu regulēts. Tādēļ panākta konceptuālā vienošanās par regulējumu, bet prēmēšana būs iespējama skaidri noteiktas sistēmas ietvaros.

Prēmēšana valsts un pašvaldību uzņēmumos jāļauj, jo "demotivēts darbinieks ir slikts darbinieks". Zaķis norādīja, ka viņš nekā slikta nesaskata, ja uzņēmums strādā ar peļņu un prēmijas tiek izmaksātas "loģikas robežās".

Jau ziņots, ka Saeima 1.decembrī atbalstīja vienoto valsts un pašvaldību darbinieku atalgojuma sistēmu, kurā augstākais atalgojums 1908 latu apmērā paredzēts premjeram un kura attieksies uz ministrijām, to padotības iestādēm, kā arī atsevišķu valsts algoto profesiju pārstāvjiem. Saskaņā ar to valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību vadībai atalgojums vienotajai atalgojuma sistēmai tiks pielīdzināts pēc būtības, bet to regulēs atsevišķos likumos vai noteikumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!