Nākamā gada valsts budžetā valdība vēlas risināt darba algu, pensiju un pabalstu jautājumus, tāpēc Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) to vērtē kā sociālo problēmu risināšanas budžetu.
Šodien žurnālistiem premjers atzina, ka nākamā gada budžetā sociāliem jautājumiem tiks novirzīti aptuveni 85 miljoni latu, kas ir ap 60% no kopējā budžeta pieauguma.

33 miljoni latu tiek plānoti pedagogu darba samaksas palielināšanai, bet 30 miljoni latu - veselības aprūpes darbinieku algu paaugstināšanas plāna īstenošanai. Vēl ap 30 miljoniem latu būs nepieciešami, lai nākamgad par 6,62 latiem varētu palielināt mazās pensijas.

Tāpat valdība ir gatava nākamgad palielināt policistu algas, kam varētu būt nepieciešami 7-8 miljoni latu. Četri miljoni latu nākamgad būs nepieciešami kultūras darbinieku, arhivāru un bibliotekāru darba algas palielināšanai, bet vēl četri miljoni latu - tiesnešu un tiesu darbinieku algu pielikumam. Kalvītis uzsvēra, ka nākamgad plānotie līdzekļi sociālo jautājumu risināšanai ir ievērojami un pārsniedz iepriekšējo valdību šim mērķim atvēlētās summas.

Premjers atzina, ka prioritātes 2006.gada budžetā būs arī minimālās darba algas palielināšana, ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma celšana, kā arī tā sauktās māmiņu algas un bērnu piedzimšanas pabalsta palielinājums.

Saistībā ar plānotajiem tēriņiem grūtākais nākamā gada budžeta kontekstā būšot noturēt zemu budžeta deficīta līmeni. Valdības vadītājs uzsvēra, ka pastāv stingra apņemšanās, ka tas nepārsniegs 1,5% no iekšzemes kopprodukta.

Patlaban budžeta izstrādes procesā “trūkstot” 170 miljoni latu, lai valdība varētu realizēt visas iecerētās prioritātes, tāpēc Finanšu ministrija izvērtē iespējas, kā sabalansēt vajadzības ar iespējām, tai skaitā pārskatot budžeta ieņēmumu prognozes.

Nākamnedēļ valdība izskatīs visu prioritāšu sarakstu, lai vēl pēc nedēļas varētu turpināt diskusijas par nākamā gada budžeta projektu. 29.septembrī valdība to plāno akceptēt, lai pēc tam iesniegtu izskatīšanai un apstiprināšanai Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!