Foto: PantherMedia/Scanpix. Ilustratīvs attēls

Līdz ar papildu finansējumu veselības nozarei no nākamā gada plānots nodrošināt valsts apmaksātu aknu transplantāciju pieaugušajiem, kā arī sirds asinsvadu programmu, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāve Undīne Šulca.

Jau ziņots, ka 2018. gadā veselības nozares finansējums pieaugs par 194 mljoniem eiro. Šulca atzīmē, ka tas ļaus uzlabot veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, paplašināt pakalpojumu klāstu, kā arī mazināt pacientu gaidīšanas rindas vidēji par 15% un uzlabot valsts kompensējamo zāļu sistēmu.

Nākamā gada budžeta projektā nozarei paredzētais finansējums ļaus ievērojami paplašināt valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāstu, tostarp nodrošināt valsts apmaksātu aknu transplantāciju pieaugušajiem. VM pārstāve norāda, ka līdz šim šāds valsts apmaksāts pakalpojums bija pieejams tikai bērniem vecumā līdz 18 gadiem.

Valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu klāstu plānots paplašināt arī ar sirds asinsvadu programmu, nodrošinot valsts apmaksātu aortālā vārstuļa transkatetrālo implantāciju.

Tikmēr Saeimas deputāts Romualds Ražuks (Vienotība), komentējot 2018. gada budžeta projekta pieaugumu veselības aprūpes finansēšanai, norāda, ka tas "ierakstīts ar vienu gandrīz 199 miljonus eiro lielo skaitli bez nekādas detalizācijas". Viņš uzsver, ka šādi nevarot redzēt, cik konkrēti papildu naudas nākšot rindu mazināšanai, kā arī mediķu algu pieaugumam un citām lietām.

"Saeima nevar dot šo ilgi gaidīto solījumu, jo Saeimai nav ko parādīt pacientiem un mediķiem, ka pozitīvas pārmaiņas būs," norādīja Ražuks kā piemēru minot mediķu algām paredzēto summu, kas neesot konkrēti norādīta.

"Nedrīkst naudas summu, kas krietni pārsniedz visu Latvijas kultūras budžetu, pieņemt tikai ar vienu skaitli tā "pērkot kaķi maisā"," pārliecināts ir deputāts.

Viņš arī rosināja uz otro lasījumu papildināt 2018. gada budžeta projekta veselības daļu ar konkrētām sadalījuma tabulām, kas ļautu Saeimas deputātiem un sabiedrībai izprast un vēlāk izsekot naudas tēriņiem.

Ražuks arī solījis uz otro budžeta lasījumu sniegt priekšlikumus, lai novērstu šo problēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!