Sociālās apdrošināšanas iemaksu maksimālo apmēru nākamgad plānots paaugstināt līdz 29 900 latu gadā, informēja Labklājības ministrijas (LM) sabiedrisko attiecību speciālists Juris Vīgulis.
Šogad sociālās apdrošināšanas iemalsu maksimālais apmērs ir 23 800 latu gadā.

Sociālās iemaksas Latvijā maksā no ienākumiem, kas nepārsniedz Ministru kabineta noteikto maksimālo iemaksu apmēru. Sociālās iemaksas nav jāveic no ienākumiem, kas pārsniedz šo līmeni.

Sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme, ja cilvēks ir apdrošināts visos sociālās apdrošināšanas veidos, Latvijā ir 33,09%. Darba devējs maksā 24,09% un darba ņēmējs - 9%.

Vīgulis skaidroja, ka sociālais nodoklis nav jāmaksā tiem cilvēkiem, kuru gada ienākumi pārsniedz sociālās apdrošināšanas iemaksas maksimālo apmēru jeb 23 800 latu gadā šogad, lai sociālās apdrošināšanas budžeta izdevumi nākotnē nekļūtu nesamaksājami lieli, "jo, kas maksā ļoti lielas sociālās iemaksas, tam pienākas ļoti lielas pensijas, pabalsti un citi pakalpojumi".

LM pārstāvis norādīja, ka cilvēks var pretendēt uz sociālajām iemaksām atbilstošiem apdrošināšanas pakalpojumiem - pensiju, pabalstiem, atlīdzībām. Tātad, ja tiek noteikts maksimālais sociālo iemaksu līmenis, arī sociālās apdrošināšanas pakalpojumus var saņemt ierobežotā apmērā.

Iemaksu objekta - cilvēka ienākumi, no kuriem tiek maksātas sociālās iemaksas, - maksimālais apmērs ir cieši saistīts ar valsts sociālās apdrošināšanas budžetu un tā iespējām, skaidro LM.

Objekta apmērs ir ierobežots, lai pasargātu valsts sociālo budžetu no apdraudējuma un samazinātu tā izdevumus. Piemēram, gadījumos, kad cilvēkam ir ļoti liela alga un ir maksātas ļoti lielas sociālās iemaksas, viņam būtu jāsaņem attiecīga pensija. Ja šādu gadījumu būtu daudz, esošajiem pensionāriem šādas pensijas varētu izmaksāt, bet nākamajās paaudzēs tas būtu apgrūtinoši, stāstīja Vīgulis.

Cilvēki, kuru gada ienākumi pārsniedz maksimālo iemaksu apmēru, papildus veiktajām sociālajām iemaksām var pievienoties 3.pensiju līmenim un veikt brīvprātīgas iemaksas, lai veidotu papildu uzkrājumus savai pensijai, atzīmēja LM.

Sociālās apdrošināšanas iemaksu maksimālo apmēru pārskata ik gadu, lai veicinātu cilvēkus veikt sociālās apdrošināšanas iemaksas un vairotu sociālā apdrošināšanas speciālā budžeta ienākumus.

Cilvēku ienākumi, no kuriem tiek veiktas obligātās iemaksas, palielinās. Tādēļ, lai uzlabotu cilvēku sociālās garantijas, nepieciešams palielināt arī šo maksimālo apmēru.

Obligāto iemaksu maksimālais apmērs nākamajam gadam tiek aprēķināts, ņemot vērā iepriekšējā gada vidējo sociālo apdrošināšanas iemaksu algu valstī. To reizina ar koeficientu 9,0 un gada mēnešu skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!