17.jūlijā tiks atklāts Silenes modernizētais robežkontroles punkts uz Latvijas un Balkrievijas robežas Daugavpils rajona Skrudalienas pagastā.
Valsts ieņēmumu dienstā informēja, ka minētā muitas punkta modernizācijā investēti 3,2 miljoni latu, no kuriem 0,9 miljonus latu piešķīra Eiropas Savienība (ES) no PHARE programmas Robežšķērsojumumu un tranzīta attīstības fonda.

Jauno muitas punktu, kas bija pēdājais, kuru vajadzēja modernizēt uz Latvijas austrumu robežas, atklās finansu ministrs Gundars Bērziņš.

"Šis ir ļoti svarīgs notikums ne tikai Valsts ieņēmumu dienestam, bet Latvijai kopumā. Man ir prieks, ka Latvija arvien vairāk sakārto savu austrumu robežu, izbūvējot modernus robežkontroles punktus, jo mums jāapzinās, ka ar laiku tā būs Eiropas Savienības austrumu robeža. Projekta nozīmību apliecina arī Eiropas Savienības finansiālais atbalsts muitas punktu, arī Silenes, modernizācijai uz Latvijas austrumu robežas," paudis Bērziņš.

Muitas punkta modernizāciju 16 mēnešu laikā veica a/s "BKD", kas uzvarēja starptautiskajā būvuzņēmēju konkursā, kurā piedalījās trīs firmas no Igaunijas un piecas no Latvijas.

Jaunajā kontrolpunktā pēc modernizācijas ir deviņas transporta joslas, un robežu vienas diennakts laikā varēs šķērsot aptuveni 800 transportlīdzekļi.

Iestājoties Eiropas Savienībā, uz Latvijau attieksies ES dalībvalstīm izvirzītie noteikumi robežšķērsošanā un Latvijas austrumu robežas kļūs par ES ārējo robežu.

Saskaņā ar ES prasībām muitas kontrolei jābūt balstītai uz tādiem principiem, kas nodrošina līdzsvaru starp brīvo pasažieru kustību un nepieciešamību apkarot nelikumīgas darbības.

Ar PHARE programmas palīdzību līdz šim ir pabeigti arī Terehovas, Grebņevas, kā arī Pāternieku muitas punkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!