Foto: F64
Nākamnedēļ katram vēlētājam uz deklarētās dzīvesvietas adresi tiks nosūtīta informatīva vēstule jeb paziņojums par Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, ceturtdien īpaši sasauktā preses konferencē informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Paziņojumā vēlētājiem būs iekļauta informācija par EP vēlēšanu dienu, vēlēšanu iecirkni, kura sarakstā vēlētājs iekļauts, vēlētāja kārtas numuru iecirkņa vēlētāju sarakstā, iecirkņa darba laiku vēlēšanu dienā un iepriekšējās balsošanas dienās, kā arī cita informācija par vēlēšanām.

Ar šo informāciju var jau tagad iepazīties Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) mājaslapā.

Kā uzsvēra Cimdars, EP vēlēšanas ir iegājušas finiša taisnē. Paziņojumu izsūtīšana vēlētājiem ir otrs būtiskākais solis pirmsvēlēšanu posmā.

Pavisam tiks sagatavoti un vēlētajiem izsūtīti 1 388 858 paziņojumi, kuru kopējais svars veido aptuveni 17 tonnas. Lai nodrukātu šādu skaitu vēstuļu, nepieciešamas divas diennaktis, liecina CVK apkopotā informācija.

Ja tuvāko divu nedēļu laikā vēlētājs paziņojumu nesaņem, savs vēlēšanu iecirknis jānoskaidro pašam vēlētājam. To varēs izdarīs PMLP mājaslapā vai zvanot uz CVK uzziņu tālruni.

Jāņem vērā, ka vēlētāji vēlēšanu iecirkni varēs nomainīt līdz 7. maijam, izvēloties balsošanai jebkuru citu vēlēšanu iecirkni Latvijā vai ārvalstīs. Vēlēšanu iecirkņu saraksts pieejams CVK mājaslapā. Vēlēšanu iecirkņu saraksts ārvalstīs būs pieejams 16. martā.

Nomainīt vēlēšanu iecirkni var PMLP mājaslapā www.pmlp.gov.lv sadaļā "E-pakalpojumi/Vēlēšanas". Pieteikumu par iecirkņa maiņu var iesniegt klātienē jebkuras pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē vai Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā.

Izsūtītajam paziņojumam ir informatīvs raksturs, tas nav obligāti jāsaglabā līdz vēlēšanām, uzsvēra PMLP sabiedrisko attiecību vadītājs Ģirts Pommers. Balsošanas dokuments EP vēlēšanās ir pase vai personas apliecība (eID). Vēlētājiem, kuriem ir tikai personas apliecība, šajās vēlēšanās vēlētāja apliecība nav nepieciešama.

Ziņots, ka EP vēlēšanas Latvijā notiks sestdienā, 25. maijā.

EP vēlēšanās Latvijā būs iespēja balsot arī iepriekš, 22., 23. un 24. maijā, kad dažas stundas dienā strādās visi vēlēšanu iecirkņi. Savukārt vēlētāji ārvalstīs EP vēlēšanās var piedalīties, balsojot pa pastu vai līdz 7. maijam reģistrējoties balsošanai kādā no ārvalstīs izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!