Foto: DELFI

Labklājības ministrija (LM) nav konstatējusi pārkāpumus darbinieku rīcībā saistībā ar pacienta pašnāvības gadījumu Valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Zemgale" filiālē "Jelgava" un VSAC "Latgale" filiāles "Kalupe" iemītnieka nāvi.

Kā pastāstīja LM pārstāve Marika Kupče, izvērtējot sociālās aprūpes centru vadību sniegtos paskaidrojumus, LM secinājusi, ka darbinieku rīcība bijusi saskaņā ar iekšējiem normatīvajiem regulējumiem un klientu uzvedības izmaiņas nebija iespējams prognozēt.

Lai novērstu līdzīgu gadījumu atkārtošanos, LM uzdevusi visiem VSAC aktualizēt organizatoriskos jautājumus saistībā ar klientu drošības nodrošināšanu. Sociālās aprūpes centriem ieteikts rūpīgāk izvērtēt klientu drošības riskus, iekļaujot klientus riska grupās ar pastiprinātu uzraudzību.

Diennaktī no 11.jūnija uz 12.jūniju VSAC "Zemgale" filiālē "Jelgava" viens pacients izdarījis pašnāvību, bet VSAC "Latgale" filiālē "Kalupe" viens klients miris savstarpējā incidentā.

Centros notikušos nāves gadījumus izmeklē policija un paskaidrojumus par nāves gadījumiem no abu VSAC direktorēm bija pieprasījusi arī LM.

Jau ziņots, ka Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldē, nekonstatējot nozieguma pazīmes, izbeigts kriminālprocess saistībā ar pacienta pašnāvības gadījumu VSAC "Zemgale" filiālē "Jelgava".

Savukārt par 73 gadus vecā VSAC "Latgale" filiāles "Kalupe" iemītnieka nāves iemeslu kļuvuši viņam nodarītie smagie miesas bojājumi, liecina tiesu medicīniskās ekspertīzes slēdziens.

Kā informēja Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas nodaļas inspektore Anastasija Laizāne, sākotnēji tika pieļauts, ka par cietušā nāves iemeslu varētu būt kļuvis viņa vecums vai sirds slimība, nevis gūtie miesas bojājumi, taču kā atzinuši tiesu medicīnas eksperti, cietušajam nodarītie miesas bojājumi tomēr bijuši smagi.

Līdz ar to kriminālprocess, kas par aprūpes centrā notikušo incidentu tika sākts pēc Krimināllikuma 13.nodaļas - par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību - pārkvalificēts uz Krimināllikuma 125.panta 3.daļu - par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei.

Par šādu noziedzīgo nodarījumu vainīgās personas soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz piecpadsmit gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!