Likumprojekts par viena dzimuma personu partnerattiecību reģistrāciju neatbilst Latvijas sabiedrībā dominējošai izpratnei par laulību un ģimeni. Tā norādīts vairāku ministriju negatīvajos atzinumos, kas nosūtīts Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai.
Otrdien komisijai vajadzēs izšķirties, vai iesniegt Saeimā Valsts cilvēktiesību biroja sagatavoto likumprojektu par viena dzimuma personu partnerattiecību reģistrāciju, informē "
Diena
". Komisijas priekšsēdētājs Antons Seiksts presei sacīja, ka komisija respektēs tai iesniegtos atzinumus. Var prognozēt, ka projekts tiks noraidīts. Taču to vēl ir iespējams iesniegt Saeimā ar piecu deputātu parakstiem. "Diena" jau rakstīja, ka pirms vairāk nekā mēneša projekts tika iesniegts Saeimā ar mērķi panākt nevis geju un lezbiešu iespējas slēgt laulības, bet reģistrēt viena dzimuma partnerattiecības, lai varētu realizēt mantojuma u.c. tiesības.

"Diena" ziņo arī par ministriju atzinumiem. Labklājības ministrija norāda uz tradicionāli vēsturiskā uzskata par ģimeni un laulību vērtību. Arī Izglītības un zinātnes ministrija uzskatot, ka projekts nav tālāk virzāms uz Saeimu, jo tas ir pretrunā ar Latvijas kultūras un sadzīves tradīcijām un tā pieņemšanai nav sociālo un psiholoģisko priekšnoteikumu. Tieslietu ministrija, neatbalstot projektu, pieļauj, ka viskompetentāko atbildi, vai Latvijas likumdošana nodrošina iedzīvotāju vienlīdzību neatkarīgi no viņu seksuālās orientācijas, varētu sniegt Satversmes tiesa, izvērtējot, vai ir nepieciešamas izmaiņas citos normatīvajos aktos. Finansu ministrija nevarot to vērtēt, jo neesot norādīts finansējums projekta īstenošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!