Pašvaldības SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP) piesaistīts neatkarīgs būveksperts ir apsekojis gan iebrukušo namu Buru ielā 9, gan blakusesošās telpas šī nama otrā korpusā - slēdziens par iebrukušo ēku gaidāms otrdien, 10.martā, bet par otru korpusu - līdz nedēļas beigām, pastāstīja RNP pārstāve Santa Vaļuma.

Atkarībā no slēdziena RNP lems par turpmāko rīcības plānu saistībā ar ēkām, kurās notikusi avārija. Tas tiks nolemts, saskaņojot ar ēku iemītniekiem.

Buru ielā jau no avārijas brīža strādājot RNP speciālisti. Tuvākajā laikā paredzēts norobežot iebrukušajai ēkai blakusesošo privātmāju, lai nepieļautu tās bojājumus.

Jau ziņots, ka 7.martā ap pulksten Rīgā, Buru ielā, sabrukusi kādas divstāvu dzīvojamās mājas kāpņutelpa starp pirmo un otro stāvu, kā arī bojāta mājas ārsiena. Pēc RNP pārstāvju teiktā, ēkas gala siena pie pamatiem ir nosēdusies un noliekusies uz blakus esošās mājas pusi. Šāda situācija, iespējams, izveidojusies gruntsūdeņu dēļ, kurus vēl nesen RNP atsūknējis no mājas pagraba. Vaļuma stāstīja, ka izmaksu dēļ mājas iedzīvotāji nav vēlējušies ievietot pagrabā atsūknēšanas iekārtu, kas gruntsūdeņus likvidētu, tiklīdz tie parādās.

Ūdens krājas arī Buru ielas 9.nama otrajā korpusā, kas ir pastāvīga dzīvojamā ēka pretī pussabrukušajam namam.

Dzīvības un veselības apdraudējuma dēļ no iebrukušās ēkas, kā arī no blakus mājas evakuēti kopumā 16 cilvēki, astoņi no tiem izvietoti pašvaldības dienesta viesnīcā, pārējie - pie paziņām un draugiem. Šīs personas saņem arī sociālo darbinieku konsultācijas.

Ziņots arī, ka Torņakalnā brūkošās divstāvu dzīvojamās mājas Buru ielā 9 iedzīvotāji RNP ir parādā teju 23 000 eiro par ēkas apsaimniekošanu, iepriekš pastāstīja Vaļuma. Viņa informēja, ka mājas iedzīvotāji savulaik atteikušies no finansējuma uzkrājuma veidošanas ēkas apsaimniekošanai, tādēļ būvē nav veikti nepieciešamie remontdarbi. Vaļuma skaidroja, ka iedzīvotāji atteikušies no uzkrājuma veidošanas un lūguši RNP izņemt šo pozīciju no mājas uzturēšanas tāmes. Tāpat pašlaik esot apmēram piecas aktīvas tiesvedības par parādu piedziņu no mājas iedzīvotājiem.

Neraugoties uz Buru ielas 9.nama iedzīvotāju parādiem par apsaimniekošanas pakalpojumiem, RNP nedrīkstēja pieļaut, ka cilvēki dzīvo namā, kas var sabrukt, uzskata Rīgas domes opozīcijas deputāts Valdis Gavars (V).

Jau ziņots, ka 16 no 29 dzīvokļiem iebrukušajā ēkā pieder Rīgas pašvaldībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!