Foto: Shutterstock

Sestdien pirmo poti pret Covid-19 Latvijā saņēmuši 822 cilvēki, bet otro – tikai viens, tādējādi kopumā tikušas vakcinētas 823 personas, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Sestdien vakcinēto skaits ir nedaudz lielāks nekā brīvdienās pirms nedēļas, tomēr tas atpaliek no līdz šim sasniegtā rekorda, kad diennakts laikā tika sapotēti ap 6000 cilvēku. Vakcinēto cilvēku skaits NVD statistikā par vakardienu gan vēl var pieaugt, jo ne visi mediķi datus "E-veselības" sistēmā ievada tajā pašā dienā, kad pacients tiek sapotēts.

Šajā nedēļā sešās dienās kopumā ar pirmo vai otro poti vakcinētas 14 640 personas. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) šai nedēļai tika izvirzījis mērķi ik dienu sapotēt vismaz 2500 cilvēkus, kas būtu par 500 cilvēkiem dienā vairāk, nekā bija pagājušās nedēļas mērķis. Faktiski gan pagājušajā nedēļā vidēji ik dienu vakcīnas pret Covid-19 saņēma ap 2800 cilvēki, bet šonedēļ pirmajās sešās dienās poti saņēmuši vidēji ap 2400 cilvēki dienā, turklāt svētdienās vakcinācija parasti faktiski apstājas.

Pavļuts sestdien atzina, ka cerēto nedēļas plānu "7x2500" šonedēļ, visticamāk, neizdosies izpildīt. Politiķis to saistīja ar "Oribalt Rīga" radītajām vakcīnu piegādes problēmām.

Līdz šim kopumā vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu Latvijā ir saņēmuši 78 956 cilvēki, bet abas devas – 18 114 cilvēki. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021. gada 1. janvārī provizoriski bija 1,894 miljoni iedzīvotāju, tātad pirmo poti pret Covid-19 ir saņēmis 4,17% iedzīvotāju, bet abas – 0,96%.

Sestdien vairums no pirmo poti saņēmušajiem bija personas vecumā virs 60 gadiem, kā arī personas ar hroniskām slimībām un citu paaugstināta riska grupu pārstāvji. Starp vakcinētajiem bija arī ap 50 medicīnas nozares darbinieki un nepilni desmit sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti. Savukārt otro poti vakar saņēmis vien kāds mediķis Latgalē.

Vakcinācija ar pirmo poti notikusi 27 iestādēs – pārsvarā ģimenes ārstu praksēs un reģionu slimnīcās, tomēr visvairāk cilvēku savakcinējusi "Veselības centru apvienība". Pirmajai potei pamatā izmantota "AstraZeneca" vakcīna, bet daži desmiti potēto saņēmuši arī "Moderna" potes.

Pagājušā gada 28. decembrī kā pirmos Latvijā pret Covid-19 sāka vakcinēt lielo slimnīcu darbiniekus, 9. janvārī sāka potēt ģimenes ārstus, bet no 11. janvāra šī iespēja ir visiem ārstniecības iestādēs strādājošajiem, kuri to vēlas. Savukārt 10.februārī vakcinēt sāka SAC klientus un darbiniekus, bet 11. un 12. februārī pirmās potes pret Covid-19 saņēma valsts augstākās amatpersonas un vairāki eksprezidenti.

Lietošanai Eiropas Savienībā (ES) pašlaik ir apstiprinātas četras vakcīnas pret Covid-19 – "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un uzņēmumu grupas "Johnson & Johnson" (J&J) ražojumi. Latvija līdz šim saņēmusi pirmo trīs minēto ražotāju vakcīnas, jo J&J vakcīna ES apstiprināta pavisam nesen. Tomēr visu vakcīnu piegādes Latvijai līdz šim ir bijušas salīdzinoši nelielas, tāpēc kavējas arī masveida vakcinēšanas sākšana, kas patlaban ir plānota no aprīļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!