Foto: DELFI
SIA "Namu apsaimniekošana" vadība šodien izdevusi rīkojumu parādu dēļ atslēgt elektroenerģijas padevi 108 dzīvokļiem projektā "Duntes ozoli", kas atrodas Rīgā, Duntes ielā 28. Desmit dzīvokļiem elektrība atslēgta jau otrdien. Kopumā šajā namā ir vairāk nekā 200 dzīvokļu.

Kā informēja sabiedrisko attiecību speciāliste Dagnija Dižbite, konkrētās mājas iedzīvotāji uzņēmumam "Namu apsaimniekošana" ir parādā vairāk nekā 70 000 latu par dažādiem pakalpojumiem, tai skaitā arī par elektroenerģiju, siltumu, ūdeni un apsaimniekošanu. Noslēgtie līgumi paredz, ka iedzīvotāji par visiem komunālajiem pakalpojumiem, tostarp arī par elektroenerģiju un siltumu, maksā apsaimniekotājam, kas savukārt šo naudu pārskaita tālāk pakalpojumu sniedzējiem, skaidroja Dižbite.

Tikmēr mājas iedzīvotājiem par notikušo ir kardināli pretējs skaidrojums - parādi par saņemtajiem pakalpojumiem esot radušies tāpēc, ka starpnieka lomā esošā "Namu apsaimniekošana" ilgstoši nav pārskaitījusi iedzīvotāju samaksāto naudu tālāk uz reālo pakalpojumu sniedzēju kontiem.

Kā pastāstīja mājas iedzīvotāja un dzīvokļu īpašnieku biedrības "Duntes 28" valdes locekle Katarīna Sniedze, nesen viņa un pārējie nama iedzīvotāji pastkastītē atraduši paziņojumus no "Rīgas siltuma" un "Rīgas ūdens" par to, ka šie uzņēmumi ilgstoši nav saņēmuši samaksu par sniegtajiem pakalpojumiem. Tā kā mājas iedzīvotāji regulāri maksājuši rēķinus apsaimniekotājam, atliek vien secināt, ka "apsaimniekotājs šo naudu vienkārši akumulē savos kontos, kas mums draud ar siltuma un ūdens atslēgšanu", skaidroja Sniedze.

Ņemot vērā minēto, tika organizēta dzīvokļu īpašnieku aptauja, kurā pieņemts lēmums atteikties no SIA "Namu apsaimniekošana" sniegtajiem pakalpojumiem, ēkas apsaimniekošanu uzticot jau pirms pāris gadiem izveidotajai biedrībai "Duntes 28", pastāstīja Sniedze. Līdz ar to 106 dzīvokļu īpašnieki nesamaksāja pēdējo SIA "Namu apsaimniekošana" piesūtīto rēķinu, jo uzskata, ka viņiem vairs nav saistību pret šo uzņēmumu.

Tomēr "Namu apsaimniekošanas" darbinieki domā citādi, tāpēc viņi vērsušies pret nama iedzīvotājiem, atslēdzot dzīvokļiem elektroenerģijas padevi. Šī atslēgšana notikusi kā nu kurā gadījumā - vairākiem dzīvokļiem vienkārši izņemti drošinātāji, citiem pat demontēti skaitītāji. Sniedze sacīja, ka tas ir klaji pretlikumīgi, jo skaitītāji piederot dzīvokļu īpašniekiem. "Mēs uzskatām, ka viņiem [SIA "Namu apsaimniekošana"] ir jārīkojas ar tiesiskām metodēm," uzņēmuma rīcību nosodīja biedrības "Duntes 28" valdes locekle.

Tikmēr SIA "Namu apsaimniekošana" sabiedrisko attiecību pārstāve Dižbite apgalvoja, ka dzīvojamā nama Duntes ielā 28 iedzīvotāju parāds uzņēmumam jau pārsniedz 70 000 latu, tādā veidā nedodot iespēju SIA "Namu apsaimniekošana" tālāk norēķināties ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem - "Latvenergo", "Rīgas siltumu", "Rīgas ūdeni" un citiem. "SIA "Namu apsaimniekošana" ir ilgstoši kreditējusi šī nama iedzīvotāju rēķinus par komunālajiem pakalpojumiem, tas ir, SIA "Namu apsaimniekošana" savu iespēju robežās ir centusies norēķināties par komunālajiem pakalpojumiem, taču no iedzīvotājiem nav saņēmusi atbilstošus maksājumus," skaidroja Dižbite.

Pēc vairākkārtējiem rakstiskiem brīdinājumiem lielākā daļa iedzīvotāju turpinot nemaksāt par sniegtajiem pakalpojumiem, tādēļ "Namu apsaimniekošana" esot spiesta sākt pakāpenisku komunālo pakalpojumu piegādes pārtraukšanu tiem dzīvokļiem, kuru parādu apmaksas termiņi jau ir pārsniegti.

Tāpat uzņēmums esot sagatavojis iesniegumu Valsts policijai par nelikumīgiem elektrības pieslēgumiem un elektroenerģijas zagšanu, jo vairāki "Duntes ozolu" dzīvokļu īpašnieki esot veikuši pretlikumīgu elektrības pieslēguma atjaunošanu pēc tam, kad viņu dzīvokļiem elektrības piegāde pārtraukta.

"Likums nosaka, ka komunālo pakalpojumu piegādātājs, iepriekš brīdinot, ir tiesīgs pārtraukt pakalpojuma nodrošināšanu, ja par pakalpojumu nav veikti savlaicīgi norēķini. Uzskatām šo par iedzīvotāju ļaunprātīgu rīcību, jo maksājumi par piegādātajiem pakalpojumiem nav veikti ilglaicīgi, tādēļ mājas parāds ir pieaudzis līdz kritiskai robežai," norāda "Namu apsaimniekošanas" prokūriste Inese Briķena.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, SIA "Namu apsaimniekošana" ir reģistrēta 1998.gadā. 99,83% uzņēmuma kapitāla daļu pieder Jānim Gailānam, bet atlikušo 0,17% kapitāla daļu īpašniece ir SIA "OVIK", kas pieder Ivo Meļķim.

SIA "Namu apsaimniekošana" apgrozījums 2011.gadā bija 5,94 miljoni latu, kas ir par 38% vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt uzņēmuma peļņa 2011.gadā bija 73 394 lati, kas ir par 9,7% mazāk nekā 2010.gadā, liecina "Firmas.lv" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!